Május 21. Kedd, Konstantin

24 órában hasznosítani a Nap energiáját? Úgy tűnik, ez is lehetséges

Érdekesség
2022. október 30. 11:00
null

Mi lenne, ha azt mondanánk, már létezik olyan napelem, mely akár éjjel is képes hasznosítani a Nap energiáját. Oké, nem a fotonokat, de akkor is energiát hasznosít, vagyis a napelemek nem csak a nappali, hanem az éjszakai áram igényünket is képesek lehetnek fedezni, legalább részben.

Ehhez tudni kell, hogy a fotonok energiáját hasznosító STPV, vagyis termofotovolatikus rendszerek több rétegből állnak, így “optimalizálják” a beeső fény kihasználását. Ennek azonban megvan az a hátránya, hogy ezekről a rétegekről nem csak az alsóbbak felé, hanem visszafelé is zajlik sugárzás, kvázi az érkező energia egy része elvész - legalábbis így gondolja Bo Zhao, a Houstoni Egyetem kutatója és kollégái. Ez a visszasugárzás az oka, hogy nem tudjuk elérni a 93,3%-os Landsberg-határt a napenergia hasznosításának abszolút limitjét.

A kutatók azonban egy olyan különleges sugárzási tulajdonságokkal rendelkező réteget iktattak be, mely növeli a rendszerbe jutó fotonok arányát, miközben a visszasugárzást mérsékli. A végeredmény így egy hatékonyabb napelem, amit hőenergia tárolására alkalmas eszközzel kell kombinálni. A napelem rétegeinek elülső része ugyanis elnyeli a sugárzást, átalakítja azt hőenergiává. Így tulajdonképpen a rendszer hő formájában képes a nap energiájának egy részét kinyerni, melynek tárolása egyszerűbb, és ha ezt nem kell hosszú távon megoldani, akkor nagyon hatékony is.

Azonban ez egyelőre “csak” egy felfedezés, maga az eszköz kísérleti, és sajnos nagyon messze van az ipari felhasználás lehetőségeitől, azonban a benne, illetve az ötletben rejlő lehetőségek egészen elképesztőek az alternatív energiatermelés és persze annak tárolása területén is.

képek és lead kép: shutterstock

klímamelegnapelemenergialehetőségNaphőenergia