Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Hollandiában egy város betiltja a hús reklámozását

Érdekesség
2022. szeptember 25. 14:00
null

A klímaválság elleni fellépés egyre erősebben van jelen a mindennapokban, egyre több ember, és egyre több szervezet igyekszik a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni azt a hatást, melyet a környezetére gyakorol, ezzel pedig lassítani a klímakatasztrófa kibontakozását.

A hollandiai Haarlem egy új fokot képvisel ebben a harcban. A helyi képviselők egy új rendeletet hoztak, melynek értelmében a környezetterhelő termékek listájára 2024-től a hús is felkerül, ergo, reklámozása sem megengedett.

A vezetés úgy érvel, hogy nem ösztönözhetjük az emberek a klímakatasztrófa elleni fellépésre, ha közben azt reklámozzuk, hogy egyenek húst - ez a kettő ugyanis nem összeférhető. Ez pedig sajnos igaz – az állattenyésztés ökológiai lábnyoma ugyanis elképesztően nagy – nagyobb, mint a közlekedésé, vagy az építőiparé. A friss adatok szerint az élelmiszer-termelés felelős a globális károsanyag-kibocsátás harmadáért, ezen belül pedig a hús előállítása kétszer akkora terhelést jelent, mint a növényi élelmiszereké.

Természetesen a lépéssel a húsipari vállalatok nem értenek egyet, szerintük az embereknek nem lehet előírni, mi a legjobb nekik. Mindenesetre tény, hogy a húsfogyasztást vissza kell fogni, és ha továbbra is sokasodni akar az emberiség, akkor előbb vagy utóbb le kell mondania róla - helyettesítenie kell valami lényegesen fenntarthatóbbal. A Greenpeace felmérései szerint az EU 2050-es klímacéljainak eléréséhez a lakosság mostani, 82 kilogrammos fejenkénti átlagos húsfogyasztását 24 kilogrammra kell mérsékelni, ellenkező esetben nem sok esély van a klímacél elérésére.

képek és lead kép: shutterstock

klímareklámkárosanyagemberszabályhús