Május 29. Szerda, Magdolna

Milyen egészségügyi előnyei vannak a fahéjnak?

null

PR tartalom

Hippokratész híres mondása: „Az étel legyen a gyógyszered, és a gyógyszered legyen a táplálékod.”

És igaza volt – valóban elképesztő, milyen egészségügyi előnyök származhatnak a változatos, teljes értékű ételekből álló, tápanyagban gazdag étrendből. A fűszerek is számítanak, és rendkívül egészségesek lehetnek. A fahéj az egyik ilyen fűszer. Mindenhol megtalálható, sokan azonban ennek ellenére sincsenek tisztában az erős jótékony tulajdonságaival.

A fahéj fűszer a fahéjfa belső kérgéből származik. Évezredek óta használják gyógyászatilag és ízesítőként egyaránt. Kétféle fahéj létezik. Az egyik a jóízű, finom illatú, Ceylonból származó, ami a sütemények és a capuccino kitűnő kiegészítője, de ennek az élettani hatása nem jelentős.

Ezzel szemben a másik típusa a nai, cassia fahéj, mely támogatja a szervezet működését, például hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához.

Nézzük, milyen jótékony élettani hatásai lehetnek!

Hatással van a vércukorszintre

Egy 2010-es tanulmány során a kutatók megállapították, hogy a fahéj rendkívül pozitív hatással van a vércukorszintre és az inzulinra.

Egy 2016-os egereken végzett tanulmány azt sugallta, hogy a fahéjkivonatok véhatást fejtenek ki a hasnyálmirigy béta-sejtekre, amelyek inzulint termelnek. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a fűszer ezért antidiabetikus.

A Journal of Diabetes Science and Technology folyóiratban megjelent alaposabb áttekintés azt sugallta, hogy a fahéjban lévő anyagok segítséget nyújthatnak a cukorbetegség ellen, és segíthetnek enyhíteni a magas vérnyomás, a metabolikus szindróma, az Alzheimer-kór és a szívproblémák jeleit és tüneteit.

Antimikrobiális tulajdonság

A fahéj hatékonynak bizonyult számos mikroorganizmus ellen, amelyek fertőzést és betegségeket okozhatnak a szervezetben, beleértve a baktériumokat, gombákat és élesztőgombákat. A fahéj természetes antimikrobiális szer, amely segíthet számos betegség megelőzésében.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a fahéj illóolaja jelentős antibakteriális, gombaellenes és antioxidáns hatással rendelkezik.

A szív- és érrendszer egészsége

A fahéj csökkentheti az LDL- vagy más néven „rossz” koleszterin szintjét és a triglicerideket, és növelheti a HDL- más néven „jó” koleszterin szintjét.

Úgy tűnik, hogy a fahéj csökkenti a vérnyomást, mivel kitágítja az ereket, különösen a karokban és a lábakban. Ezt perifériás értágulatnak nevezik.

Javítja az agyműködést és a teljesítményt

A fahéj lenyűgöhatással van az agyra és a neurológiai funkciókra. A kutatások elsősorban az Alzheimer-kórra és a Parkinson-kórra összpontosítottak.

Egy fontos tanulmány kimutatta, hogy a fahéj gátolja a tau agressziót és a filamentum kialakulását, ami az Alzheimer-kór két jellemzője. A vércukorszint-problémák növelik az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét, ezért logikus, hogy a fahéj potenciálisan enyhítheti mindkét egészségügyi problémát.

Egy másik, 2014-ben publikált tanulmány kimutatta, hogy a fahéjas kezelés képes növelni a Parkinson-kórral szemben védő agyi fehérjék termelését.

A fahéj ígéretesnek mutatkozik akkor is, ha a tanulás agyi markereinek javításáról van szó. A fahéjjal etetett egereknek javult a memóriája, és könnyebben tanultak. Ez egy izgalmas terület, amely további kutatásokat igényel.

Csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát

A fahéj is segíthet csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát. Úgy tűnik, hogy kivonata természetes inhibitora a daganatos érnövekedési faktoroknak. A rákellenes gyógyszerek ugyanerre képesek, de súlyos mellékhatásaik vannak.

Egy 2013-as tanulmány kimutatta, hogy a fahéjaldehid csökkentheti a melanomasejtek növekedését és aktivitását, ugyanakkor erőteljes antioxidáns hatást fejt ki.

Forrás: healthline.com

Képek forrása:bigstock.com és healthline.com