Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Mesterségesen előállított pókselyem lehet a ruhaipar egyik jövője

null

A pókselyem mindig is érdekelte a tudományt, hiszen elképesztő tulajdonságokkal rendelkezik. Az előállítása azonban nem könnyű, egyszerűbb lenne a pókokat tenyészteni, és innen kinyerni az anyagot. Ezzel azonban az a gond, hogy a pókok egy jelentős része kannibál, így a selyem ilyen formában nagy mennyiségben elérhetetlen.

A pókselyem keltette fel két japán úriember figyelmét is, Kazuhide Sekiyama-két és Junichi Sugahara-két, akik még egyetemi éveik alatt kezdtek bele abba a munkába, melynek során igyekeztek mesterségesen előállítani a pókselymet. Ez nem könnyű, hiszen a pókok folyékony fehérjéből hozzák létre az anyagot, amit nem egyszerű reprodukálni.

A két férfi azonban víz, cukor, tápanyagok és mikrobák, valamint a fermentálási folyamat segítségével sikeresen állított elő pókselymet, melyet mostanra arra is alkalmassá tettek, hogy kültéren használható legyen - elsőre ugyanis az előállított anyag a víz hatására zsugorodni kezdett. A létrehozott szintetikus selyemszálból, a Brewed Proteinból ruha készül, mely nem csak kellemes tapintású, hanem biológiailag tökéletesen lebomlik, hiszen kizárólag természetes anyagokat tartalmaz, így pedig nem terheli a környezetet.

Ez a követelmény ma már alap, ezen felül azonban a szintetikus selyem a körforgásos gazdaság kihívásaival is képes megbirkózni. Az elkészült szálat ugyanis használat után fermentálási eljárással új selyemszál létrehozására is lehet használni, azaz a megfelelő rendszert kialakítva hulladékmentes körforgás hozható létre, ez pedig a textil ipar számára igencsak jó hír, hiszen ezen a téren erős lemaradásban vannak a szükséges lépésekhez képest.

képek és lead kép: shutterstock