Június 16. Vasárnap, Jusztin

Erre figyelj oda a puhafalú medencéknél!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

PR tartalom

Itt a nyár, és a nagy melegben kevés jobb lehetőség van hűsölni, mint egy kerti medence. Aki nem akar komoly pénzösszegeket beleölni egy medence kiépítésébe, annak egy puhafalú medence is remek megoldást jelenthet. Egy jó minőségű puhafalú medence beüzemelése nem rakétatudomány, de pár dolgot érdemes észben tartani. Mik is ezek?

1. Körültekintően válaszd ki a helyét!

Több szempontból sem mindegy, hova állítod fel a medencét. Egyfelől nem árt, ha nincs túl messze a víz- és áramforrástól. Ugyanis, ha kerti kútból töltöd fel, nem baj, ha nem kell az egész kerten átvezetni a slagot, és nem dolgoztatod meg túlzottan a kerti szivattyút. Az áramforrás pedig azért jó, ha van közel, mert a megfelelő vízminőséghez ajánlott egy vízforgatót is használnod, az pedig árammal megy.

Fontos, hogy a talaj vízszintes legyen, mert a ferde talajon nemcsak nem tudod rendesen feltölteni vízzel, hanem nagyobb víztömegnél el is deformálódhatnak a fémszerkezetes medencék.

Lehetőség szerint ne tedd fák alá, mert akkor jó eséllyel sok bogár és levél fog belehullani. A tűlevelű fák levéltűi pedig akár kárt is tehetnek a vékonyabb gumiban.

Érdemes a napra tenni a medencét, mert hamarabb felmelegszik a víz. Természetesen a forró órákban vigyázni kell, hogy ne égjünk le!

Azzal is számolj, hogy egyszer majd le kell engedned a vizet. Nem árt tehát, ha közel van egy lefolyó. Egy másik fontos szempont, hogy ha véletlenül megsérül a medence, és kifolyik a víz, ne a szomszéd kertjét árassza el.

2. Készítsd elő a medence helyét!

Vizsgáld meg a talajt, távolítsd el a kiálló köveket, gyökereket, mert kiszúrhatják a medence alját. Húzd ki a nagyobb növényeket, és tegyél a földre egy aljtakarót, ami plusz védelmet biztosít. Ezek a geotextíliák, illetve a nikecell borítások nemcsak védik a medencédet, hanem csúszásmentes felületet is létrehozhatsz velük. A fű ugyanis a sok fröcskölés hatására csúszóssá válhat, és jobb elkerülni a baleseteket!

3. Ügyelj a megfelelő vízminőség fenntartására!

A megfelelő vízminőség biztosításához egyfelől megfelelő kémiai anyagok, másfelől folyamatos vízforgatás szükséges, így előzheted meg, hogy bealgásodjon a víz, és elszaporodjanak benne a kórokozók.

Ma már számos terméket lehet kapni a víz vegyszerezéséhez. Ügyelj rá, hogy csak bevizsgált termékeket válassz, és a megfelelő koncentrációban juttasd őket a vízbe. A környezetbarát szerek előnye, hogy a leengedett vízzel öntözhetünk, és akkor sincs baj, ha véletlenül kifolyik, nem fog kárt tenni a virágágyásokban például.

A másik fontos dolog a vízforgató, amely segítségével akkor is biztosított a víz keveredése, amikor nem fürdik benne senki. Mindenképp érdemes beruháznod egybe!

Nem szabad megfeledkezni az alapvető tisztaságról sem. Ha a gyerekek folyton piszkos lábbal ugrálnak a vízbe, egy idő után nyilván elsötétedik a víz. Jó ötlet egy lábmosó lavór felállítása, amivel le lehet mosni a piszkos talpacskákat.

Ha kerti szivattyú vagy egyéb más szerszám vásárlásán gondolkozol, keresd fel a Zákány Szerszámház oldalát, ahol remek termékek széles palettájáról válogathatsz!

Képek forrása: Freepik