Április 27. Szombat, Zita

Vezeték nélkül továbbítottak tudósok energiát 1 km-es távon

Érdekesség
2022. május 02. 08:00
null

Az Egyesült Királyság szakemberei azon dolgoznak, hogy napelemes rendszert, naperőművet telepítsenek az űrbe. Ezzel az éjszaka - nappal váltakozásának energiatermelési kiesését lehetne kiiktatni, igaz, egy sor más problémát vet fel a lehetőség. Köztük azt, hogy a megtermelt energiát miképpen juttatják el a Földre.

Erre is van persze megoldás, több is, de ezek igen költségesek, és a környezetre gyakorolt negatív hatásuk sem éppen elhanyagolható. Az USA haditengerészete azonban úgy tűnik, sikeresen megoldotta ezt a gondot, méghozzá úgy, hogy gazdaságosan üzemeltethető is legyen.

Nem új az elgondolás, melynek során két parabolaantenna között történik az energiaátvitel. A teszteken is jól teljesített a rendszer, de sajnos igen kis távolságon. Most a szakembereknek sikerült ezt a távolságot egy kilométerre növelni, és az energiát is fennakadások nélkül továbbítani. Tény persze, hogy ennél lényegesen nagyobb távolságot kell áthidalni egy űrnaperőmű esetében, de az áttörés így is jelentős.

Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy vajon az így továbbított energia milyen hatással lehet az emberekre, illetve természetesen a környezetre. Az átvitelhez az energiát mikrohullámokká konvertálják, melyek 10 GHz-es tartományban mozognak. A fogadó antenna a jelet azután visszaalakítja energiává, miközben ez a tudósok szerint semmilyen hatással nincsen sem a környezetre, sem az emberekre.

Az ellenzők azonban nem ilyen derűlátóak. A vélemények a “semmilyen hatásról” eltérőek lehetnek, hiszen bár lehetséges, hogy a pillanatnyi hatásokat nem vagyunk képesek mérni, de hosszabb távon komoly problémák is adódhatnak az ilyen megoldásokkal. Azonban az is tény, hogy ez az energiaátviteli lehetőség elképesztő távlatokat képes megnyitni. Nemcsak a Föld energiaigényének kielégítése okán, hanem akár az űrutazás vonatkozásában is.

képek és lead kép: shutterstock

jelvezetékantennatovábbításemberenergia