Június 25. Kedd, Bocsárd

Rejtett világot fedeztek fel kínai tudósok

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!

Nem is egy mese, illetve tudományos fantasztikus film foglalkozott már azzal a témával, hogy rejtett világot fedeztek fel a szereplők. A Jégkorszak 3. részében egyenesen dinoszauruszokkal viaskodnak a szereplők, mikor alászállnak egy barlangban létrejött, rejtett világba.

kép: shutterstock

Nos, a dolog nem is olyan elrugaszkodott, mint azt gondolnánk. Igaz, a dínók jelenléte azért sok lenne, de a rejtett világok léteznek. Egyet éppen most találtak meg a dél-kínai Kuanghszi-Csuang Autonóm Területen. Itt a karsztos domborzat miatt gyakoriak a víznyelők, és ezek sokszor olyan ökoszisztémákat rejtenek, amikkel a tudósokat is lenyűgözik.

A most felfedezett üreg 192 méteres mélységig hatol le, és benne 40 méteres faóriások nyújtózkodnak a napfény felé. Az üreg több szempontból is igen érdekes lehet. Egyrészt sok olyan növény és állatfaj is fellelhető az ilyen területeken, melyekről addig a tudománynak fogalma sem volt.

kép: ASIAWIRE

Másrészt ezek a víznyelők a klímaváltozás és az emberi természetrombolás elől is többé - kevésbé védve vannak. Az árnyékos, buja környezetnek hála a hőség nem végez olyan pusztítás a növényzetben, mint máshol. A vízutánpótlás - víznyelő lévén - jobb, és az emberek távolsága miatt a természetrombolás is ismeretlen fogalom az izolált kis ökoszisztémákban.

A képek illusztrációk

Lead kép: ASIAWIRE