Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Mi lesz velünk, ha jön a tenger? Az építészek szerint ez lehet a megoldás

Érdekesség
2022. május 16. 14:00
null

A klímakatasztrófa megállítására még van némi remény, de egyes összetevői elől már biztosan nincsen menekvés. Tehetünk bármit, a tengerszint emelkedése megállíthatatlan, ami azt jelenti, hogy az évszázad végére 0,6-2 méteres tengerszint emelkedéssel lehet számolni. A 60 centi még úgy, ahogy kibekkelhető, de a két méterrel nemigen lehet mit kezdeni. Vagy mégis?

Az építészek igyekeznek alkalmazkodni azokhoz a kihívásokhoz, melyeket a tengerek szintjének folyamatos emelkedése jelent. Ez már messze túlmutat azon, hogy gátrendszerekkel védekezzünk, olyan megoldásokat kell találni, melyek hosszabb távon is képesek megoldani a helyzetet, adott esetben egy komolyabb hullámzással is megbirkóznak.

kép: pier30.com

Ennek a feltételrendszernek megfelel az a San Fransisco Embarcadero negyede, mely a londoni Heatherwick Studio nevéhez fűződik. A projekt a The Cove nevet kapta, és lényegében egy olyan épületegyüttesről van szó, mely megvédi a partokat a dagályoktól, hullámzástól, áradásoktól, miközben pedig közösségi térként is alkalmazkodik a városi környezethez. Természetesen rengeteg zöldfelülettel, és cölöprendszerre építve.

kép: snorrestinessen.com

Egy másik területen is igen hasonló elképzelést dolgozott ki a Snorre Stinessen Architekture. Az észak-norvégiai Manshausen szigeten olyan kabinokat hoztak létre, melyek egyrészt elhelyezésükben figyelembe veszik a dagály és a hullámok jelentette kihívást - bár ez nem éppen újdonság -, emellett pedig ezek a házikók is cölöpökre épülnek, hogy az áradások ellen védve legyenek.

kép: baca.uk.com

A legérdekesebb elgondolás a Baca Architects nevéhez fűződő Amphibious House. Ennek a lényege, hogy egy tökéletesen hagyományos házikót láthatunk, mely ugyan modern formavilágot képvisel, de első ránézésre nem sokban különbözik az eddig ismertektől. Azonban alapja nincsen a földhöz rögzítve. Tulajdonképpen egy üres “medencében” van felállítva az alaphoz rögzített ház. Ebbe a medencébe képes befolyni, és onnan távozni az áradás során a víz. A “medence” fala a ház fala mellett emelkedik, mintha az épület duplázná a falait. Áradáskor azonban a ház a vízzel emelkedik, a plusz falak pedig a helyén tartják. Így sem látványában nem tér el a megszokottól, sem a kihívásokat nem hagyja figyelmen kívül.

lead kép: baca.uk.com - inhabitat.com

víztengerházemberáradásvédelem