Május 21. Kedd, Konstantin

Ida leköszön, hurrikánként már nem találkozhatunk vele, helyette Imani okozhat rettegést

null

Búcsúzunk tőled Ida. A tavalyi hurrikánszezonban Ida egy olyan szörnyeteg volt, mely kifejezetten nagy károkat okozott a Mexikói-öböl partvidékén. Ida neve beleégett a köztudatba, generációkon keresztül sem felejtik majd el.

A WMO, mely szervezet a hurrikánok neveiről dönt, hatévente ismétli az egyes neveket. Kivéve akkor, ha egy adott névvel illetett viharrendszer különösen kegyetlenné fejlődik, és pusztítása olyan méreteket ölt, mint például tavaly Ida-é.

Ha ez történik, akkor a név visszavonul, Ida néven soha többé nem emlegetnek már hurrikánokat. Persze nem Ida az egyetlen, mely ilyen státuszba került, hiszen Dorian, vagy éppen Katrina is kiérdemelte ezt az “elismerést”

A WMO 1953-óta összesen 94 nevet vonultatott vissza a listáról. Ida helyét pedig Imani veszi majd át. Hogy idén Imani, vagy valamelyik társa visszavonul-e, azt nem lehet tudni. Mindenesetre a szakemberek különösen aktív és kegyetlen szezonra számítanak, ám eddig az atlanti “előszezon” (hivatalosan június 1-el indul a hurrikánszezon, ám rendszerint már előtte is születnek szörnyetegek) kifejezetten csendes, még az A betű sem került felhasználásra.

képek és lead kép: shutterstock