Június 21. Péntek, Alajos

40%-kal kevesebb károsanyag-kibocsátást eredményező betont készített a Meta

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az építőipar jelentős károsanyag-kibocsátó. Igaz ez még abban az esetben is, ha az olyan innovatív eljárásokat is figyelembe vesszük, mint mondjuk a 3D nyomtatott házak, ahol az időráfordítás és sok más tényező is lényegesen kedvezőbb. Az egyik fő mumus ebben az iparágban a beton.

A beton előállítása során a keletkezett károsanyag tetemes, ennek csökkentése pedig messze nem egy egyszerű feladat. A Meta – mely a Facebook és az Instagram kapcsán ismerős lehet – azzal próbálkozik, hogy ezen a problémán segíthessen, ráadásul nem is eredménytelenül.

Nem az anyagokat, hanem az eljárást és az arányokat változtatják. Ennek köszönhetően maga a beton ugyanolyan erős marad, de elkészítése 40%-kal kevesebb károsanyag-kibocsátással jár. És hogy látható legyen, a cég nem a levegőbe beszél, DeKaib városában, a cég adatközpontjánál tesztelték is az anyagot. Erős, stabil, de persze nem tökéletes.

A gond a száradási, szilárulási idővel van, ez ugyanis duplája a mostaninak. Ez pedig azért baj, mert az idő pénz, és a kötési idő elhúzódása sajnos komoly kihívást jelentene az építőipar számára. A környezetbarát megoldásoknak - ahogyan arra már igen sok példát láthattunk - akkor van létjogosultsága, ha képes úgy alternatívákat nyújtani, hogy az anyagilag is kifizetődő legyen. Ha ez nincs meg, akkor törvényi szabályozás nélkül kicsi az esélye annak, hogy tényleges eredményeket lesz képes felmutatni. Ezzel a Meta is tisztában van, és most igyekeznek a betonjuk száradási idejét vállalható mértékűre szorítani.

képek és lead kép: shutterstock