Április 20. Szombat, Tivadar

Kapcsolatot találtak az autoimmun betegségek és a légszennyezettség között

Érdekesség
2022. március 19. 14:00
null

Azzal régóta tisztában vagyunk, hogy a légszennyezettség nem tesz jót a szervezetnek. Mostanra a WHO az egyik legnagyobb egészségügyi kockázatként azonosította a jelenséget, és ez nem véletlen. A légszennyezettség ugyanis olyan problémák kialakulásában játszik igencsak jelentős szerepet, mint az agyrák, a mentális betegségek, a stroke, vagy éppen a vetélések kialakulása.

A Veronai Egyetem egy friss tanulmánya most egy másik aspektusra is rávilágít. A kutatók 81 363 olaszországi felnőttorvos információit elemezve jutottak arra a következtetésre, hogy a szálló por, pontosabban a PM10 és a PM2.5 jelentősen megnövelik az autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát.

Ezt a finom szemcseméretet többnyire az autók, illetve az erőművek állítják elő, vagyis a városok lakói jobban ki vannak téve a hatásainak - de sajnos a vidéki emberek sem mentesülhetnek alóla. Most már az is egyre valószínűbb - teljes biztonsággal még nem lehet kijelenteni -, hogy bizony szerepet játszik abban is, hogy a szervezetet saját immunrendszere támadja meg.

A kutatási adatok alapján a légszennyezettségnek jobban kitett felnőtteknél 40%-kal nagyobb eséllyel alakult ki reumatoid artritisz (ízületi gyulladás), illetve 20%kal növekedett a bél autoimmun gyulladásos betegségeinek lehetősége.

A kutatók már igen rég gyanítják, hogy a légszennyezettség mértékének köze van ahhoz, hogy a test védelmi rendszere a szervezet ellen forduljon, de megingathatatlan bizonyítékot egyelőre nem sikerült felmutatni ebben a témában. További kutatások sora áll még előttünk, mire azt, amit szinte mindenki sejt, bizonyítani is lehessen, de vajon ez mekkora hatással lesz a tiszta energiahordozókra való átállás ösztönzésére, vagy a kibocsátásmentes közlekedésre?

Ezek a betegségek milliárdokat emésztenek fel egészségügyi kiadások tekintetében, de viszonylag jól kezelhetőek, így sajnos közel sem biztos, hogy az egészségünket féltve gyorsabban leszünk hajlandóak lemondani káros, romboló kényelmi megoldásainkról.

képek és lead kép: shutterstock

klímabetegségemberlevegőéletszennyezés