Május 25. Szombat, Orbán

Itt a tavasz, és újra itt vannak az üveget támadó madarak

null

Igaz, az időjárás azért igyekszik előlünk ezt eltitkolni, de a tavasz megállíthatatlanul közeledik. Bár a virágillatra és a ragyogó napsütésre még várni kell, a hormonok tombolása lassan kezdetét veszi. Ez nálunk, embereknél is megtörténik és szerelem tölti meg a levegőt, de az állatvilágban is jellemző lesz ez a hatás.

A madarak esetében mi is közelről lehetünk ennek tanúja. Na nem a szerelemnek, hanem a hormonális hatásokkal együtt járó agressziónak a hímek között. Ilyenkor ugyanis a madarak igyekeznek területüket, párjukat megvédeni a többi hímtől, és bár ez a kis testű madarak esetében nem tűnik túl komoly csatának, az ő szintjükön kimerítő és veszélyes is lehet.

Ez különösen igaz abban az esetben, ha egy “legyőzhetetlen ellenséggel” találják szembe magukat, ami nem más, mint a tükörképük. Sajnos a civilizációval olyan tükröződő felületek is kerültek a madarak életébe, melyek érintésre sem szűnnek meg, így a madarak folyamatosan támadhatják önnön tükröződésüket. Ez lehet egy ablakon, egy visszapillantótükrön, de igazából bármi máson is. A dolog kissé bosszantó, hiszen hangos, és madárpiszokkal is járhat, de ennél sokkal rosszabb, hogy a végkimerülésig csatározhatnak a legyőzhetetlen ellenséggel. De ha a harcot még fel is adják egy idő után, akkor is hosszasan leköti őket, kimerítő, és közben elhanyagolják a fiókákat, a területet, és minden egyéb feladatukat.

Egy egészen kis erőfeszítéssel azonban nagyon sokat segíthetünk a madaraknak. Ez pedig nem más, mint a tükröződő felület takarása, például a visszapillantók behajtása, vagy egyszerűen húzzunk rá egy zoknit. Ha ez nem megy, vagy nincsen rá idő, az MME honlapjáról letölthetünk “rémszemet”, mely a ragadozó madarak – a képen bagoly - szemét imitálva, azt az ablakba téve elriasztja a madarakat a támadástól. A “rémzsinór” is remek megoldás lehet. Ez egy egyszerű kifeszített zsineg, amire kisebb műanyag zacskókat kötünk, vagy igazából bármit, ami könnyű és lebeg a szélben. Ez is alkalmas arra, hogy elriassza a madarakat a harctól.

lead kép és képek : shutterstock_