Február 22. Csütörtök, Gerzson

Több, mint 100 hirosimai atombomba erejét képviselte a tongai vulkánkitörés

Érdekesség
2022. január 27. 14:00
null

“Ezer évente egyszer” - így nyilatkoztak a szakemberek a Tonga területén kitört vulkánnal kapcsolatban. Na nem maga a vulkán tör ki ezer évente egyszer., hanem a kitörés ereje az, ami ilyen ritkán észlelhető csak ezen a bolygón.

kép: EyePress News - EyePress via AFP

Egy kicsit közelebb igyekszünk hozni azt, hogy mit is okozott ez a vulkánkitörés a királyság számára. Azt már tudjuk, hogy a kitörés indította lökéshullám a levegőben hazánkat is elérte, és azt is, hogy cunamit indított útjára, mely Peru partjainál ökológiai katasztrófát is okozott, valamint két halálos áldozatot követelt.

kép: EyePress News - EyePress via AFP

A kitörés erejét azonban ez nem szemlélteti olyan jól. Az már inkább, hogy a NASA becslései szerint 5 és 30 megatonna TNT-vel egyenértékű volt a robbanás ereje (5-30 000 000 tonna TNT egyidejű felrobbantása). Szintén csak összehasonlításképpen: az a bomba, mely letarolta Hirosima városát, soha el nem múló sebet ejtve a világ lelkén 15 kilotonnás (0,015 megatonna, azaz 15 000 tonna) erőt képviselt. Vagyis a mostani robbanás több, mint százszoros erőt szabadított fel.

A kitörés közben a mérgező vulkáni hamu és a gázok mintegy 40 km-es magasságig repültek fel, majd szóródtak szét a szigeteken, beterítve tulajdonképpen mindent, és ökológiai szempontból is katasztrófát idézve elő a területen.

kép: Mary Lyn FONUA - Matangi Tonga - AFP

Tonga vesztesége elképesztő. A cunami, a kitörés és a vulkáni tevékenység egyéb pusztító hatásai két települést teljesen eltöröltek a Föld színéről, 3 halálos áldozatot követeltek, valamint a Tonga fővárosától 65 km-re fekvő vulkanikus szigetet is eltüntette.

kép: AFP

lead kép: today.com

vulkánerőTongaemberenergiakitörésélet