Április 20. Szombat, Tivadar

Napelemes járda? Igen, ráadásul magyar!

Érdekesség
2022. január 09. 14:00
null

Sokszor kerül elő az a probléma, hogy egy átlagos családi ház energiafogyasztását hogyan is válthatnánk ki. Hiszen, ha például elektromos fűtést alkalmaznak egy négy fős, már akár egyszintes házban, akkor bizony a tető sokszor kevésnek bizonyulhat a napelemes rendszer számára.

Ilyenkor marad két megoldás. Az első esetben lemondunk arról, hogy teljes egészében kiiktassuk a villanyszámlát, és megelégszünk a tetőn lévő napelemek termelésével. A második esetben a kertből veszünk el egy kis teret - már ha egyáltalán van annyi kert -, és a földre telepített napelemekkel dolgozunk.

Egyik sem kifejezetten vonzó, amire nem csak mi, hanem a Platio kiötlői is rájöttek. A magyar találmány egy olyan napelemes rendszer, ami térkövekbe van ültetve, vagyis napelemes járdát lehet vele létrehozni. Igaz, önmagában a Platio nem fogja megoldani az energiaigényt, de kiegészítésnek mindenképpen hasznos lehet.

Teherbírásával nem lesz gond, mivel a paneleket erős műanyag tok védi, mely újrahasznosított anyagokból készül, valamint egy karc és ütésálló üveglap, vagyis egészen nyugodtan sétálgathatunk rajta. Sőt, rövid ideig egy kisebb személyautó terhelését is képes elviselni – de azért parkolni nem lenne jó rajta, hiszen így a funkcióját sem tudná ellátni.

Külön jó dolog, hogy a rendszer már kapható, telepíthető, ráadásul nem csak itthon, hanem a világ számos más országában is. Egy egység nagyjából 20 watt energia biztosítására képes szép, napos idő esetén, vagyis nem is elhanyagolható mennyiséget képes előállítani. Az ötlet maga már 2015-ben megszületett, mostanra pedig kiforrott.

Nem utolsó sorban azt is ki lehet emelni, hogy azon túl, hogy tiszta energiát termel, hogy újrahasznosított műanyagot használ, a térkövekhez nem kell cementet használni, mintha betonoznánk a járdát - különböző megoldásokat tekintve is kevesebb cementre van szükség-, ez pedig külön jó hír, tekintve, hogy a cementgyártás adja a globális co2 kibocsátás közel 7%-át.

képek és lead kép: Platio

találmánynapelememberenergiaéletNap