Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Hogy is van ez? Zéró, nettó zéró és karbonsemleges? Melyik mit jelent?

Érdekesség
2022. január 02. 11:00
null

Mivel a klímavédelem egyre jobban a mindennapjaink része, ezért kénytelenek vagyunk megismerkedni, azokkal a kifejezésekkel, amikkel a hírekben találkozunk. De sokszor lehet elkeveredni közöttük, mivel a legtöbb egyelőre nem épült be a köztudatba - vagy nem helyesen -, emiatt pedig sok a félreértés.

A károsanyag-kibocsátás csökkentése kulcskérdés a klímakatasztrófa elleni fellépés területén, de itt rögtön három kifejezéssel is találkozhatunk. Ezek a zéró emisszió - kibocsátás -, a nettó zéró emisszió, illetve a karbonsemlegesség (szénsemlegesség). Fontos tisztázni hogy ezek a fogalmak messze nem szinonimák, hiába használják őket sokszor ennek megfelelően.

kép: US Department of Transportation

Karbonsemlegesség

A szénsemlegesség akkor valósul meg, ha egy ország, vagy cég, ember, vagy tulajdonképpen bármilyen szerveződés a kibocsátását kiváltja. Ezt megteheti úgy, hogy co2 kvótát vásárol, vagy mondjuk olyan technológiákat támogat, melyek co2-őt vonnak ki a légkörből. Még abban az esetben is karbon-semleges lehet egy adott ország, város, stb. - ha a kibocsátása növekszik. Ehhez csak az kell, hogy azonos mértékben növelje a kiváltást is.

Nettó zéró emisszió

Ebben az esetben is arról van szó, hogy “tulajdonképpen” nem bocsát ki káros anyagot a kérdéses egység (ország, város, cég, stb.), hogy ezt megtehesse, ki kell váltania a kibocsátott károsanyagot, amit – ahogyan azt fentebb írtuk - megtehet azzal, ha kvótát vásárol, vagy megfelelő technikákba fektet. A nettó zéró kibocsátás abban különbözik a karbonsemlegességtől, hogy ebben az esetben mindenképpen csökkenteni kell a károsanyag-kibocsátást, és nem azzal, hogy nagyobb arányban váltjuk ki a co2-t. Vagyis ebben az esetben mindenképpen tevékenyen kell részt vennie az adott egységnek a klímavédelemben, nem csak pénzzel.

kép: euractiv.com

Zéró emisszió

Ha a kifejezés elől elmarad a nettó, akkor a kibocsátott káros anyag mennyisége ténylegesen nulla kell, hogy legyen. Érdemes megjegyezni a különbségeket, mivel a zéró emisszió a legtöbb esetben nagyon távol áll a lehetőségektől és sajnos az akarattól is.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a fent említett két lehetőség rossz lenne, de tény, hogy nem olyan jók, mint a harmadik. Mindazonáltal a klímaváltozás megállítását célzó lépések között mindenképpen van helyük.

lead kép: muckle-llp.com

co2nullaembernettókibocsátásemisszio