Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Egyre több albatrosz "válik" a klímaváltozás miatt

Érdekesség
2021. december 12. 14:00
null

Nem is gondolnánk, hogy a klímakatasztrófának milyen elszomorító következményei is vannak. A tragédiákról, a gyilkos időjárási jelenségekről sokat lehet hallani, de most egy olyan adatra derült fény, mely más szempontból elkeserítő.

Szeretjük az olyan állatokat, melyek monogámok. Egyrészt, mert nem ez a jellemző viselkedési forma, másrészt, mert az ember romantikusnak találja a tényt, hogy egyes állatok egy egész életre választanak maguknak párt, ahogyan arra mi is törekszünk. Azonban a klímaváltozás ezen a téren is változást hoz.

A vizsgálat alanyai az albatroszok. A lenyűgöző méretű és finom eleganciával rendelkező madarak a monogám állatok sorát erősítik, de ebben sajnos úgy tűnik, változást hoz a melegedés. Mivel a hőmérséklet emelkedése a tengerekben a fitoplanktonok számát csökkenti, így a táplálék is kevesebb a vizekben, ami miatt a madarak is tovább kénytelenek vadászni, kevesebb időt töltve párjukkal.

Ez nagyon sok esetben azt jelenti, hogy a fészekrakás idejére a pár egyik tagja nem ér oda, és ezt a másik fél “nehezményezi”. Mivel párja nem érkezik meg, az albatrosz másik párt választ, így az életre szóló kötelék megszakad a két madár között.

Mielőtt azt hinnénk, hogy ez kizárólag a klímakatasztrófa miatt történik, el kell mondani, hogy a jelenségre eddig is volt példa. Éves szinten a madárpárok mintegy 1-3%-a választotta az elválást, vagyis eddig is előfordult ilyen viselkedés. A gondot az jelenti, hogy mostanra az arány 8%-ra kúszott fel, és a melegedéssel egyszerre növekszik.

Egy másik, kisebb tanulmány pedig arra is rámutatott, hogy az Amazonas madaraink mérete a melegedéssel csökken. Ez a trend nagy valószínűséggel nem csak lokálisan, hanem globálisan is megfigyelhető, vagyis az albatroszok, melyek a világ leghatalmasabb madarai között vannak, nem csak párjukat, hanem méretüket is elveszítik a felmelegedés következtében.

képekés lead kép: pixabay

madárklímamonogámiaválásélelemélet