Május 25. Szombat, Orbán

20 másodpercig 100 millió Celsius-fok - itt tart most a mesterséges Nap

null

Egyre inkább, egyre nagyobb nyomással érzékeljük, mekkora kincs is az energia. Ahogyan a szén végre erősen veszít erejéből, ahogyan az olaj talán végre elkezd eltűnni a fő energiahordozóink közül, úgy válik egyre nyilvánvalóbbá: vagy jelentősen fejleszteni kell a megújulókat, vagy alternatív lehetőségeket kell találni, mert az energiaéhség egyre csak nő!

Valós alternatíva?

Az elektromobilitás terjedése egyre jobban betesz az olajnak - bár teljes eltűnése még messze van. Ugyanakkor elektromosságból egyre és egyre többre van szükségünk, és ezt a többletet már nem fedezhetjük a fosszilis energiahordozókkal, hiszen ez mostanra komoly, és visszafordíthatatlan következményekkel járna.

kép: dani3315-iStock-Getty Images

Nincs mese, marad az atom, mely ugyan co2-őt valóban nem bocsát ki, de azért azt nagyon nehézkesen lehetne állítani róla, hogy nem szennyező. Ugyanakkor stabil energiaforrás, és erre a megújulók változó termelésének korában nagy szükségünk van. De az atom sem maradhat a trónján, hiszen olyan anyagok kerülnek ki a reaktorokból, melyek több 10 000 évig is gyilkos szennyezést bocsátanak ki, tárolásuk pedig egyáltalán nem megoldott, hiszen mindenre veszélyt jelentenek.

A Nap

Az egyik leghatalmasabb energiaforrásunk a Nap, melyet itt, a Földön is igyekszünk lemodellezni. Ha ez sikerül, és tartósan, stabilan vagyunk képesek reprodukálni azt a hőséget, mely az izzó csillagunkban uralkodik, akkor korlátlan energiaforrásra tehetünk szert. És ez nincs is olyan messze, mint gondolnánk.

kép: swordstoday.ie

A mesterséges Nap-ként is emlegetett reaktor Dél-Koreában újabb rekordot állított fel: 20 másodpercig sikerült 100 millió Celsius-fokon működtetni a gépezetet. Ehhez egy nagyon erős mágneses térre van szükség, hiszen a felhevített plazma olyan forró, hogy minden ismert anyagot megsemmisítene, vagyis egyáltalán semmihez nem érhet hozzá. A folyamat lényege, hogy ilyen forróságban az atommagok képesek egyesülni, ami hihetetlen energiafelszabadulással jár.

A cél most, hogy 2026-ra 100 másodpercre is képesek legyenek fenntartani a folyamatot, de ehhez még sokat kell fejleszteni a reaktort. Mindenesetre nagyon jó úton haladnak a tudósok, a kérdés már csak az, mikorra lehet a mesterséges Napból valódi energiaforrás.

lead kép: youtube