Május 27. Hétfő, Hella

Hullócsillagok - meteorrajok és idejük

null

Minden évben rengetegen várják, hogy elérkezzen az augusztus, amikor a kellemes nyáresti melegben a fűben heverve figyelhetik, amint a Perszeidák meteorraj fénycsíkjai átsuhannak az égen. De nem ez az egyetlen csillaghullás, melyet hazánkból érdemes szemlélni.

Meteorraj?

A meteorraj kifejezést a közös eredetű meteorok összességére értjük. Ezek az évnek ugyan abban a szakaszában hullanak, és látszólagos égi pályájuk kiindulási pontja azonos,szülőégitestjükés keringési pályájuk ugyan az.

kép: cgtn.com

Hogy pontosan hány ilyen meteorrajt is ismerünk? Nos, meglepően sokat, ráadásul nem is mindet lehet rendszeresen megszemlélni, ez sokszor időjárásfüggő. Több, mint 300 ismert meteorrajjal lehet számolni, ezek közül 55 éves ismétlődésben látogat meg bennünket, ezeket évi áramlatoknak nevezzük.

A legismertebbek

Kétségkívül a legismertebb raj a Perszeidák, vagy Szent Lőrincz könnyei. Ez a raj azzal vívta ki hírnevét, a csillaghullás maximumán óránként akár 100 kívánsággeneráló fénycsíkot is meg lehet számolni. Erre pedig július - augusztusban kerül sor.

Érdekes, de nem ez a legintenzívebb csillaghullás, hiszen például a Geminidák, melyek rendszerint decemberben hozzák a maximumokat, akár 120 fénycsíkot is produkálnak óránként. Az ikrek csillagképből induló raj mellett pedig a Quadrantidák is sok szépséggel kecsegtet januárban, csúcsintenzitásuk szintén 120 hullócsillagot is produkálhat óránként.

kép: cgtn.com

Szintén elég ismert raj a Leonidák. Az oroszlán csillagképből induló raj csúcsintenzitása 15 hullócsillagot produkál óránként, és rendszerint novemberben szemlélhetjük meg. Ennél látványosabb lehet aDrakonidák, mely októberben látogat a légkörbe, és 25 hullócsillagot is produkálhat óránként.

Ezen felül érdemes még figyelni az eget áprilisban aLyridák, április - májusban az EtaAquaridák, októberben azOrionidák, vagy éppen július - augusztusban, a Dél-DeltaAquaridokidején is.

lead kép: petapixel.com