Május 25. Szombat, Orbán

Ezek lehetnek a jövő felhőkarcolói

null

AzeVolomagazin kihirdette a 2021-es felhőkarcoló tervezési verseny eredményeit. Ebben a megmérettetésben nem az volt a lényeg, hogy úgykészítsünkfelhőkarcolót, hogy az fenntartható módon, olcsónépülhessen, hanem az, hogy innovatív, és természetesen környezetbarát megoldást találhassunk a városok különböző problémáira, méghozzá a toronyházakon keresztül.

1

Az első helyezettAndriiLesiuk,MykhayloKohut,SofiiaShkoliar,KaterynaIvashchuk,NazariiDuda,MariiaShkolnyk,Oksana-DarynaKytsiukésAndriiHoncharenkoukrán tagokból álló csapat, mely a felhőkarcolók anyagát értelmezte újra. Igen, ebben az esetben is kimarada cement és a beton,itt a fáé a főszerep, de most egy kicsit másképp.

A csapat a génmódosított fákban látta meg a lehetőséget. Elképzelésük alapja, hogy egy jól előkészített talajba génmódosított fákat ültetnek, melyek tulajdonképpen egy lakható, hasznosítható felhőkarcolóvá nőnek -valahogyúgy, mint mikor az élő fűzfavesszőkből készül a kerítés, vagy hasonló elven a kerti szék. A projekt látványos, innovatív, bár azért a megvalósítással bőven lennének gondok - példának okáért nem térnek ki arra, hogy akadályoznák meg, hogy az ágak a padló síkját is tönkre tegyék.

2

A második helyezést Amit Deutch, Roni Dominitz és Tamar Kerber csapata érte el. Az ő projektjük mexikói helyszínre tervezett vízgyűjtő monstrum. Ebben az esetben nem az volt a cél, hogy egy lakóépületet hozzanak létre, hanem az, hogy egy olyan építményt alkossanak, mely a vízgazdálkodásban segít. Az ernyőszerűen szétnyíló építményeket a városok több pontján helyeznék el, ott, ahol az áradás veszélye nagy. A lehulló esőt összegyűjtenék, ezzel az áradás elkerülhető. Ráadásul a vízgazdálkodás is kiegyensúlyozottabb, főleg, ha mindent a felszín alatti vízgyűjtő és elosztó hálózattal kapcsolják össze.

3

AHmongfelhőkarcoló talán a leginkább alkalmas arra, hogy a városi lakhatási megoldásokat sokkal közelebb hozza a vidéki élethez, szellős, nyugalmat árasztó felhőkarcolók segítségével. AXiangshuKong,XiaoyongZhangés Mingsong Sun által alkotott csapat projektje aHmongkultúra megőrzésére épül a városias környezetben. Tulajdonképpen cölöpházakról van szó, melyek egy felhőkarcolóban öltenek testet, és vertikálisan alakítanak ki egy falut, ahol a kisebb – nagyobb házak el is különülnek egymástól.


A projekt célja, hogy a gazdálkodási szokásokat is megóvja, támogassa, hiszen az épületek szellőssége mellett mégiscsak koncentrálttá teszi a lakhatást, és több helyet biztosít a növényzetnek.

képek és lead kép: inhabitat.com