Június 18. Kedd, Arnold, Levente

Mit okozhat egy szupervulkán kitörése?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nagyjából 60 000 – 100 000 évvel ezelőtt az emberiség történetében egy olyan szakasz zajlott le, melyben a népesség erősen lecsökkent. A tudósok ezt a csökkenést már igen régóta a Toba nevű szumátrai szuper-vulkánhoz kötik, de most egy új adat került elő, mely befolyásolja némileg ezt az elképzelést.

Továbbra is a Toba a ludas, de nem úgy, ahogy gondolták. Amikor a szuper-vulkán kitört, igen nagy mennyiségű füstöt és hamut juttatott a légkörbe. Ezek az anyagok eltakarják a Napot, vagyis kevesebb napsugárzás éri el a felszínt. Ennek hatására csökken a hőmérséklet, nagyobb eséllyel jelennek meg betegségek, csökken a termelékenység - vagyis érthető módon csökken a népesség is.

kép: UNIVERSAL IMAGES GROUP VIA GETTY IMAGES

Azonban olyan mértékű emberveszteséggel kellett számolni ebben az időszakban, amit aTobailyen formában nem magyarázna. Hacsak nem veszünk hozzá az egyenlethez egy újabb tényezőt. ASaudKirály Egyetem, a NASA, a Max Planck Kémiai Intézet és a KAUST (King Abdullah University ofSienceandTechnology) közös tanulmányban mutatott rá arra, hogy a napfény hiányának egy másik, súlyos következménye is volt.

A Föld egyik legfontosabb védőpajzsa az ózon (O3), mely megakadályozza, hogy túlságosan sok káros UV sugárzás érje el a bolygót. Ahhoz, hogy ez az anyag létrejöjjön bizony fotonokra van szükség, mivel csak azok jelenlétében képes az O2 kötés megszakadni. Ha nincsenek fotonok – vagyis nincsen elég napfény - akkor ózon sem jön létre.

A Toba kitörése pedig a Napot eltakarta, aminek következtében 50%-kal csökkent az ózon mennyisége, gigantikus ózonlyukat hozva ezzel létre. A nagy mennyiségben a Földre érkező UV sugárzás pedig még akkor is jelen van, ha a napsütés kisebb mértékű - hiszen bár a füst eloszlik, az ózonlyuk egy jó darabig még megmarad.

kép: thesciencethinkers.com

A tudósok pedig elmondták, hogy ilyen mértékű sugárzásnak bizony hasonló hatásai vannak, mint egy nukleáris robbanásnak - persze nem a lökéshullámról van szó. A sugárzás olyan erős, hogy 15 perc alatt védelem nélkül már szemkárosodást és leégést okozhatott, valamint a népesség körében jelentősen megnőhetett a bőrrák és az általános DNS károsodás mértéke, az UV sterilizáló hatásáról már nem is szólva. Ez nem csak az embereket, hanem minden élőlényt érintett, vagyis csökkent az élelem mennyisége is.

lead kép: Getty