Május 26. Vasárnap, Evelin

Már magzati korban is rombolja az idegrendszert a légszennyezettség - viselkedészavarokat okozhat

null

A légszennyezettséggel kapcsolatos kutatások száma egyre gyarapszik, hiszen ez a jelenség egyre markánsabban van jelen az életünkben. Komoly szereplője a klímakatasztrófa alakulásának is, de közvetlenül az emberek életére is hatással van, ráadásul nagyobb hatással, mint azt elsőre hinnénk.

Légúti ártalmak a jéghegy csúcsán

Köhögés, tüdőgondok, vírusterjedés sebességének gyorsítása - ezek csak a jéghegy csúcsát jelentik abban az esetben, ha a légszennyezettséggel foglalkozunk. Holott már ezek is elképesztő károkat és tragédiákat képesek okozni – gondoljunk csak arra, hogy a koronavírus is sokkal gyorsabban terjed a szennyezett levegőjű területeken.

kép: webmd.com

A légszennyezettség ráadásul gazdasági hátrányokkal is jár. Egyrészt gusztustalan koszréteget tesz az épületek falára, melyet időről időre le kell pucolni onnan, ami nem olcsó mulatság. Másrészt jelentősen képes rontani a teljesítményt, akoncentrációtés a produktivitást is – ezek pedig mind gazdasági hátrányt jelentenek egyéni és állami szinten is.

Alsóbbrétegek

A barcelonai Globális Egészségügyi Kutatóintézet (ISGlobal) vezette kutatócsoport azt vizsgálta, hogy a légszennyezettségnek és más környezeti ártalmaknak milyen hatása van a magzatokra és a kisgyerekekre. A kutatásaik eredményeképpen kiderült, hogy a légszennyezettség bizony nagyon komolyan szól bele abba, hogy kialakulnak-e viselkedészavarok a gyerekeknél. Ráadásul születés utáni hatás kisebb, mint a magzati hatások.

kép: Sebastian Kaulitzki - Shutterstock

Az édesanya vagy az édesapa dohányzása is markánsabb hatást gyakorol magzati korban, mint a születés után, ez pedig igaz a légszennyezettségre is. Sajnos az agy fejlődésére az idegrendszer alakulására fejti ki romboló hatást a levegő rossz minősége. Ennek következtében pedig megnő a későbbi agresszív és szabályokat áthágó viselkedés és gyakoribbak az ADHD vagyis a hiperaktivitási mutatók.

Sajnos a légszennyezettség - melynek például az autózás az egyik jelentős kiváltója - már magzati korban képes rányomni a bélyegét életünkre, és akár komoly viselkedési zavarokat is képesek kiváltani. Ezen a helyzeten pedig a születés után még jelentősen rontanak a koffein tartalmú italok, édességek és a készételek, valamint az egészségtelen, mozgásszegény életmód is.

lead kép: blog.pregistry.com