Június 13. Csütörtök, Anett

A klímaváltozás és az országhatárok

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímaváltozás hatással van a mindennapi életünkre, és persze az országok gazdaságára is. A tüzek, áradások szinte mindenhol pusztítanak, persze ez minden ország belügye. De sajnos a klímaválság más szempontból is erősen érinti az országokat.

kép: tripadvisor.com

Több olyan terület is van a világon, ahol az országhatárok gleccserek vonulataihoz vannak igazítva. Ezzel csak az a baj, hogy bizony itt előfordulnak változások. Persze amikor a határokat meghúzták, ezzel akkor is tisztában voltak, és be is vezették a mozgó határ fogalmát. Ez eddig azonban csupán minimális változásokat hozott olyan területeken, amiknek nem igazán volt gazdasági jelentőségük, vagy nem volt olyan jelentős, hogy érdemes legyen róluk vitázni.

Csakhogy a gleccserolvadások világszerte erőteljesek, így a határok is átrendeződnek, többek közt például Pakisztán és India, vagy éppen Olaszország és Svájc között. Ez utóbbi esetben ráadásul igen nagy területről van szó, mely magában foglal egy éttermet is aMatterhornhegycsúcs közelében.

kép: tripadvisor.com

A Rifugio Guide del Cervino – ahogyan az a nevéből is jól kiderül - eleddig Olaszországhoz tartozott, ám a határvonalat jelölő gleccsergerinc elolvadt, így most erős határvita van Svájc és Olaszország között, mert mindkét fél magáénak követeli a területet. Ez pedig konfliktust szül, ha nem is olyan vészesen nagyot, de határvitákat vált ki, és ez bizony csak a kezdet.

kép: regioni-italiane.com

lead kép: montagnari.com