Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Eltűnőben a madárdal is

Érdekesség
2021. március 28. 11:00
null

Miért olyan nagy baj, ha egy faj egyedszáma drasztikusan lecsökken? Elvégre marad belőle elég, hogy a faj fennmaradjon, meg lehet majd csodálni, vagyis felesleges annyiramegijedniettől, pusztán hathatósabb védelemre van szükség. Nos, ez sajnos sokszor nem ennyire egyszerű.

Klíma és élet

Az állatvilágra ugyan úgy hatást gyakorol akílmaváltozás, akárcsak az emberiségre. Ez a hatás ugyan kevésbé ismert – mivel az állatok maguk nemigen képesek elmondani a tapasztalataikat -, de a tudósok igyekeznek feltérképezni ezeket a hatásokat. Most egy ritka énekesmadárral kapcsolatban tettek egy tulajdonképpen véletlen felfedezést, mely azonban erősen befolyásolja a madarak túlélésérőlalkotottelképzeléseinket. A kérdéses madár a kockás mézevő, mely Dél-Kelet Ausztrália lakója, bár ma már csak igen kis számban.

kép: birdlife.org.au

A madarak pusztulásának oka az ember, illetve az általa kiváltott hatások, a klímakatasztrófa, illetve a madarak élőhelyének jelentős csökkenése. Mivel az egyedszám jelentősen lecsökkent, így sajnos a mézevők kellemes daláról is kénytelenek lemondani az emberek. Ez azonban más aspektusból is gondot okoz.

Eltűnik a dallam

A mézevők jellegzetes dallal keresik párjukat. Ezt a dalt az idősebb hímektől a fiatalabbegyedeknémi idő alatt tanulják el. És itt lép be a képbe a lecsökkent egyedszám. Mivel a fiatal hímek számára egyre ritkábbá válik a találkozás idősebb hímegyedekkel, ezért a dal elsajátítása is elmarad. Ennek megfelelően a mézevők dala átalakul.

kép: Alamy

Alapvetően nem ezzel lenne a baj, hiszen a dallam így is nagyon szép lehet, csakhogy a nőstényegyedek nem ezt keresik, nem vonzza őket a megváltozottdal. Akövetkezmény: a lecsökkent egyedszám a szaporulat elmaradása miatt még alacsonyabbá válik, ráadásul ez egy öngerjesztő folyamat. A mézevők kihalása így csak akkor akadályozható meg, ha erőteljesebb lépéseket teszünk az élőhelyek megőrzése érdekében.

lead kép: Rebecca Citroni

madárklímaénekemberdalfaj