Június 19. Szerda, Gyárfás

Drón kukkantott be a szibériai kráterek belsejébe

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Apermafroszt, pontosabban annak olvadása egyre nagyobb figyelmet kap napjainkban. Ugyan sok tudós úgy véli, az olvadó fagyott földből szivárgó metán nem sokat tesz hozzá a klímakatasztrófához, sajnos nem lehet tudni, mekkora mennyiség is szabadulhat el a folyamatos melegedés miatt.

kép: eazywalkers.medium.com

Az állandóan fagyott talaj, vagyis apermafroszt olvadása nem csak ökológiai szempontból jelent igencsak nagy problémát. Ez a terület döbbenetes mennyiségben tartalmas co2-őt és metánt, méghozzá elzárva a légkörtől. Az elzárás kulcsa pedig éppen a fagy, ami most lassanfelenged.

A klímakatasztrófa a folyamatos melegedéssel apermafrosztesetében is közel kétszer olyan erősen van jelen, mint máshol. Vagyis a fagyott talaj olvadása sajnos igen gyors, ezzel pedig olyan folyamatokindulnakel, mint a hatalmas lukak - kráterek keletkezéseSzibéria-szerte.

A tudósok egy ideje gyanítják, hogy a több méter átmérőjű, és akár 30 méter mély kráterek keletkezésében az olvadással felszabaduló metán a ludas, de bizonyítékot csak nemrégiben találtak erre vonatkozóan. Most pedig drónokkal is alászálltak a kráterekbe, ahol a felgyülemlő gázt fogva tartó kisebb – nagyobb üregekre is ráleltek -pontosabban,ami maradt belőlük.

Az olvadás miatt a metán elszabadul, és a felszín alatti üregekben gyűlik össze. Kidudorodást hozva létre a felszínen. A gáz addig halmozódik, míg el nem éri a kritikus mennyiségek, amikor felrobban, hatalmas sebeket hagyva maga után a szibériai talajban.

lead kép: Marya Zulinova-Press Service of Governor YaNAO