Július 19. Péntek, Emília

Környezeti szempontból tényleg jobb a távmunka_

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A koronavírussal járópandémiakikényszerítette az atipikus foglalkozások terjedését. Egyre kevesebben járnak be a munkahelyükre,hiszenha csak lehet, otthonróldolgoznak. Így pedig nagyon sok esetben kiderült, hogy munkájuk igazából nem helyhez kötött, elegendő hozzá az internet kapcsolat.

Mennyire jó a távmunka?

A távmunkának - mint mindennek – megvannak a maga előnyei, és persze a hátrányai is. Sokan esnek abba a hibába, hogy mivel otthon vannak, a figyelmük megoszlik az otthoni teendőik és a munkájuk között. Ez két dolgot is eredményez: egyrészt elúsznak feladataikkal és sokszor még a rendes munkaidőn kívül is dolgozni kényszerülnek. Másrészt a munkájuk minősége is romolhat, mivel nem csak arra koncentrálnak. Ezek a dolgok azonban némi gyakorlattal orvosolhatóak.

kép: forbes.com

Kicsit nehezebb a feladat – na jó, sokkal nehezebb – amikor a gyerekeknek szünet van, vagy az iskola, óvoda bezár, esetleg online oktatás folyik. A távmunkának azonban hatalmas előny, hogy feleannyit kell mosni, nem kell a dugóban ücsörögni, nincs annyi stressz (legalábbis akkor, amikor az ember már rátalált a ritmusra), és a környezeti terhelés isjóvalkisebb. De tényleg kisebb?

Digitális co2

Nem szabad elfelejteni, hogy a digitális jelenlétnek nagyon is materiális elemek adják meg a lehetőségét. A szerverközpontok energiaigénye mellett a vízhasználat, vagy éppen a környezetre gyakorolt hatás is jelentős, vagyis az internet karbonlábnyomával igenis foglalkozni kell.

kép: forbes.com

A Yale, az MIT és aPurduEgyetem szakemberei igyekeztek felméri a net működtetésének karbonlábnyomát. Ez nem egyszerű feladat, mivel a működés nem igazán van egységesítve, hatalmas eltérések lehetnek az energiaigények és a felhasznált nyersanyagok közt. Átlagot azonban lehet számolni, és bár az adatok sajnos hiányosak, még így is nagyon jól kitűnik, hogy környezeti szempontból bizony sokkal jobban járunk az otthoni munkával. Ha az egyik legenergiaigényesebb folyamatot, vagyis a video streaminget folytatjuk egy teljes órán át HD minőségben, a co2 kibocsátás akkor is “csak” 440 gramm körül alakul, míg egyetlen(!) liter benzin elpöfögése 2350 gramm, diesel esetében 2700 gramm co2-őt jelent.

lead kép: medium.com