Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Légtisztító graffiti Rómában

Érdekesség
2021. január 11. 12:00
null

A városok légminőségének javítása égető probléma, hiszen a halálozások jelentős részébe jártszik szerepet a nem megfelelő minőségű levegő. A szmog ellen fellépni azonban nem olyan egyszerű, hiszen ehhez temérdek mennyiségű fára, a közlekedési és fűtési, valamint az energiatermelési szokások megváltoztatására és világszintű fásításra lenne szükség. De amíg ezek kiépülnek, addig is tenni kell valamit.

Idő...

Bizony, az ember legnagyobb, és tulajdonképpen egyetlen ellensége az idő, mely könyörtelenül halad előre, nem érdekli semmi. Vagyis amíg mi toporgunk gazdasági és politikai kérdéseken rágódva, az idő elrendezi a nagy kérdéseinket, mint amilyen a klímakatasztrófa. A kérdés csak az, mi szerepelünk-e a megoldás utáni életben, vagy sem.

kép: isupportstreetart.com

Vagyis mindenképpen lépni kell, még a teljes és tartós megoldás előtt is. Ez azonban nagyon nem egyszerű. Lehetne ész nélkül telepíteni a fákat, de a kis fák messze nem képesek annyi levegőt megtisztítani, mint korosabb társaik, ráadásul hely sem igazán adódik egy zsúfolt városban. A tetőkertek remek megoldást adhatnának, de akkor a napelemeket hova telepítenénk? Igaz, a kettő együtt is megoldható, de akkor is ott az idő, míg a növények megnőnek.

Innovációk és használatuk

A házak megfelelőszigetelésehatalmas előrelépés, és az elektromos és hidrogén alapú közlekedés is remek megoldás, de mindhez idő kell, és igen sokba kerül.

Van azonban más innováció is, ami segíthet. Ilyen azAirlite, amit még 2013-ban hozott létre egy olaszstarup, az AdvancedMaterial. Egy festékről van szó, amivel a városokban dekoratívgraffitiketlehet készíteni. Ez persze bármilyen festékkel megoldható, de azAirliteegy kicsit más. Egyrészt egy négyzetméternyi ezzel a festékkel mintázott fal ugyan annyi levegő megtisztítására képes, mint egy négyzetméternyi erdő. Nem utolsó sorban pedig csökkenti a falak hőmérsékletét is, ami a klíma használatát képes mérsékelni.

kép: ourconcretelungs.wordpress.com

Rómában készült az első graffiti ezzel a festékkel, rögtön 1000 négyzetméteren, mely 30 fa légtisztító erejével ér fel, és látványnak is sokkal szebb, mint a csupasz tűzfal. Szerencsére azonban nem csak az olasz fővárosban figyeltek fel a festékre, több európai és amerikai városban is készültek már vele graffitik.

lead kép: nssmag.com

klímaemberlevegőművészvárosfesték