Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Utazás autóval Szlovákiában – mire figyeljünk oda?

Érdekesség
2020. december 20. 10:00
null

A Szlovákiában történő gépjármű vezetéshez nem szükséges nemzetközi jogosítvány kiváltása, mivel az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban kiadott érvényes vezetői engedély birtokában is közlekedhetünk. Legyünk viszont tisztában azzal, hogy a 18. életévüket be nem töltött személyek nem vezethetnek, még felügyelet nélkül sem. Minden, Szlovákia területén közlekedő gépjárműnek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással kell rendelkeznie, amit a magyarországi biztosító által kiállított zöldkártyával kell igazolni.

Ha jeges vagy havas az út, akkor az autó mindegyik kerekére kötelező a téli gumik felszerelése, ennek figyelmen kívül hagyása akár 60 euróba is kerülhet nekünk. Arra is figyeljünk oda, hogy milyen COVID-rendelkezéseket kell betartani, mielőtt az ország területére érkezünk.

Hasznos tudnivalók utazás előtt

A gépjármű kötelező felszerelése Szlovákiában a: kerékszerelő kulcs, pótkerék gumiabronccsal, fényvisszaverő mellény (a vezető számára hozzáférhető helyen – az autón belül – kell elhelyezni, mert azt a járműből vészhelyzetben történő kiszálláskor minden személynek kötelező viselnie), elakadásjelző háromszög, valamint az elsősegélydoboz.

Ha szlovák autópályákat („Dialnica”) használunk, akkor az országba belépve el kell helyezni egy autópálya matricát (matricát) a jármű szélvédőjének belső oldalán. Ennek elmulasztása súlyos pénzbírsággal járhat. Autópálya matricát vásárolhatunk a nagyobb határátkelőhelyen és a benzinkutakon.

Sajnos manapság igen elterjedtek az úgynevezett „közúti kalóztámadások”, jellemzően Spanyolországban, de Szlovákiában is találkozhatunk velük. Ezek a bűnözők leginkább a külföldi rendszámú autókra utaznak, követik áldozatukat, majd gumiabroncsot szúrnak ki egy benzinkútnál, illetve tovább követik célpontjukat, amíg az autó megáll; ezután segítséget kínálnak és kirabolják a célpontot. Ne hagyjuk szem előtt személyes dolgainkat az autóban. Ha mégis úgy döntünk, hogy megállunk, hogy ellenőrizzük gépkocsink állapotát, akkor ezt csak jól megvilágított nyilvános helyen, például szervizben tegyük. Ügyeljünk arra, hogy bezárjuk az autót, és általában óvakodjunk attól, aki segítséget kínál.

A téli környezet veszélyei

A téli időszakban havazással és jegesedéssel egyformán számolni kell. Amennyiben jég, hó vagy jegesedés akadályozza a vezetést, akkor a téli gumik használata kötelező. Hegyvidékeken ajánlatos hóláncot felszerelni, erre egyes szakaszokon jelzőtáblák is felhívják rá a figyelmünket.

Téli gumival Szlovákiában

Korábban már említettük, hogy a téli időszakban az országban kötelező a téli gumiabroncs használata, ebben az esetben szükséges autónk mind a négy kerekén legalább 3 mm profilmélységű téli gumiabroncs – például VREDESTEIN WINTRAC, FIRESTONE WINTERHAWK 4, UNIROYAL SNOW MAX 3, Michelin Alpin 6, vagy Continental ContiWinterContact TS 830 P – felszerelése. A felsorolt brandeket a gumywebshop.sk oldalon is megvásárolhatjuk, ahol részletesen kiválaszthatjuk a nekünk tetsző gumitípust.

A sebességbetartást nézve az engedélyezett maximális sebesség lakott területen 50 km/h; lakott területen kívül, illetve autóúton 90 km/h, autópályán és autóúton pedig 130 km/h. A szabályok be nem tartása esetén a büntetés mértéke 60 euró. Figyeljünk oda: az autópályákon ellenőrzik az előírt (70 méter) követési távolság betartását!

Azzal tisztában kell lennünk, hogy ha a helyi yard gyorshajtás vagy más közlekedési vétség miatt állít meg, akkor a rendőrnek kötelező nyugtát kiállítani a bírságról. Ha a tisztek nem hajlandók nyugtát adni, hívjuk a helyi rendőrség telefonszámát (158-as), hogy biztosak legyünk abban, hogy valódi rendőrrel találkoztunk-e.

Zéró tolerancia az alkohollal szemben

Autóvezetés közben tilos alkoholt fogyasztani, ideértve a népszerű söröket is. Szlovákiában az egyéb függőséget okozó anyagok, vagy drogok fogyasztása szintén tilos.

Tartsuk be tehát a közlekedési rendelkezéseket és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a 150 cm-nél alacsonyabb gyermeknek külön erre a célra szánt biztonsági ülésben kell végig utaznia. A téli vezetés pedig nagyfokú körültekintést és elővigyázatosságot igényel, nem érdemes senki életét veszélyeztetni.

Kép: pexels.com

télSzlovákiagumiwebshopgumiwebshop.hubiztonságközlekedéstéli gumi