Április 28. Vasárnap, Valéria

Téli gumi választási praktikák

Érdekesség
2020. december 21. 10:00
null

Beköszöntött a tél, és ilyenkor minden autós tudja, hogy a téli gumik használatával autónkat is biztonságosan tudjuk az úton tartani, hiszen a gumiabroncsok tapadása hatékony, mivel különleges összetevőket tartalmaznak. Arról már nem is beszélve, hogy a téli gumik használata életet is menthet. Az alábbiakban adunk néhány tanácsot és eloszlatunk pár tévhitet a téli gumikkal kapcsolatban.

Nem télen kell téli gumit venni!

Gyorsan oszlassunk el egy tévhitet! Sokan azt gondolják, hogy rögtön a szezon elején kell beszerezni a téli gumit, nem, mert pont ilyenkor a legdrágább. Tavasszal nem érdemes téli gumit keresni, mert nem lesz. A másik gond, amikor néhány autótulajdonos az első havazás beköszöntével akarja lecserélni a gumikat, ami nagy felelőtlenség. Fel kell készülnünk a hideg időre, méghozzá időben! Ugyanis nem tudhatjuk, hogy csak a szokásos gumicsere szükséges, vagy teljesen új garnitúrát kell majd vásárolni. A „csak hóban használjunk téli gumit” állítás szintén nem állja meg a helyét: mert télen nem biztos, hogy mindig esik a hó, lehet nedves vagy csúszós az útszakasz és 7 Celsius fok alatt, az ónos esőről már nem is beszélve.

Jó áron és jó minőségben

Hazánkban a legtöbb gumisnál vagy márkaszervizben tudunk jó áron téli gumit vásárolni, itt akár Michelin, Firestone, Pirelli, vagy Continental gumiabroncsok széles választékát is megtaláljuk. Az autogumiakcio.hu -n pedig az ismert brandek kedvezményes áron is beszerezhetők. Ha pedig kérdés merülne fel a gumitesztek megmutatják melyik miért jobb és hasznosabb. Nem télen fogunk vásárolni az biztos, kivéve, ha baleset vagy más egyéb súlyos rongálás miatt kell újakat venni. Ez nem jó és nyilván drága, meg sok bosszúságot okozhat, viszont erre kicsi az esély. A nyári szezon után már érdemes gondolkodni a téli gumi vásárlásán.

Ne az ár határozza meg a döntésünket!

Mint autótulajdonosok, abban reménykedünk, hogy a szokásos évi gumicsere elegendő, igen ám, de ha gumis végzi, közben informál minket, hogy lehet ez lesz a gumik utolsó futószezonja. Ugyanis a gumiabroncsok sem tartanak ki a végtelenségig. Abban az esetben, ha új szettet kell venni, ne csak az ár legyen a döntő. Vegyük számításba, hogy milyen célra és milyen gyakran használjuk autónkat, gyakoriak-e a hegyi utazások országon belül, illetve külföldön. A fő szempont a tapadási hatékonyság, amely egyszerre jó a Michelin vagy Continental típusoknál. Ugyanakkor a gumik mintázata is fontos információkat tartalmaz a termékről.

Ha járművünket leginkább városi közlekedésre használjuk, akkor egyáltalán nem szükséges 30 – 40 000 Ft-ot kiadni prémiumgumikra. Nekünk a középkategóriás téli gumi teljesen megfelel és jó választás, márkától függetlenül.

Kell-e nekünk defekttűrő gumiabroncs?

Ezeknek a speciális kialakítású gumiknak, a gumirétege jóval vastagabb a hagyományosnál, ennek következtében a nyomáscsökkenést megelőzik. Defekt következtében tehát az autónk nem lapítja ki a gumiabroncsot, így biztonságosan tudunk vele közlekedni. Vannak olyan típusai, ahol a gumiabroncsok belső részét egy fémgyűrű segítségével is megvédik, hogy a legkisebb nyomásveszteségnél elbírja a jármű súlyát. Ez szép és jó, valamint hatékony, ugyanakkor ezek a speciálisan kialakított gumik nem olcsók. A gumisok nem szokták javasolni ezek megvételét, ettől függetlenül az autótulajdonosé a döntés.

A téli gumi „biztonságos” üzlet

Tegyük hozzá, hogy ha mindezt időben megtesszük. Manapság már könnyen és olcsón hozzájuthatunk a legjobb téli gumiszetthez online, vagy a helyi gumisnál, főleg, ha visszatérő vásárlók vagyunk. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a téli gumiabroncsból négyet kell venni, és az autónk mind a négy kerekére felszerelni. Vigyázzunk továbbá a gumikra, tároljuk megfelelően, ne legyünk szűkmarkúak és ha szükséges gumiszervizben tároljuk. A szakemberek biztos, hogy jól fognak „bánni” velük!

Kép: pexels.com

télautogumiakcio.hugumiabroncspraktikáktanácsokközlekedéstéli gumi