Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Közlekedjünk télen is biztonságosan!

Érdekesség
2020. december 19. 10:00
null

Megérkezett a hideg időszak, és ilyenkor még a rutinos sofőrök számára gyakoriak lehetnek a veszélyes szituációk, különösen akkor, ha sűrű a havazás és kénytelenek vagyunk jeges vagy csúszós útszakaszokon közlekedni. Igyekszünk fontos és hasznos tanácsokkal szolgálni, ezekkel elkerülve a gyakori baleseteket.

Gyakorlás és megelőzés

Ahogy a szakácsnak az ételkészítés, úgy a vezetőnek a csapadékos időjárásban való vezetés ad lehetőséget „gyakorolni”. Ha például ritkán közlekedünk hideg időszakban, érdemes a városban vagy autópályán többször útra kelni, hogy hozzászokjunk a szituációhoz. Fontos a jó rutin! Megelőzés szempontjából pedig az a legjobb, ha például a Budapesthez közeli Mogyoródon részt veszünk egy vezetéstechnikai gyorstalpaló tréningen, itt szakértő segíthet, hogy mire kell odafigyelni, amelyet később az „éles” helyzetekben is hasznosíthatunk. Igaz, hogy ezek a tréningek nem olcsók, viszont saját magunk és szeretteink biztonsága a legfontosabb.

Alkalmazkodjunk a helyzethez

Figyeljünk oda, hogy a csapadékos, havas és jeges útszakaszokon óvatosan és megfontoltan közlekedjünk, hiába van téli gumink, - amelyek megfelelő tapadást és biztonságot adnak – nekünk, magunknak kell alkalmazkodnunk a váratlan helyzetekhez. Vannak dolgok, amire előre fel tudunk készülni, viszont a téli időjárás szeszélyességére nem igazán. Az erős havazásra vagy hófúvásra még igen, de ónos esőre már nem nagyon. Hasznos, ha van nálunk megbízható navigációs rendszer, a Waze például – köszönhetően az online felhasználóknak – jelezheti, hogy adott útszakaszon torlódás, baleset vagy erős havazás van. Mindezek mellett figyeljünk arra is, hogy zord időben, a téli gumik tapadása is változik, nem hátrány, ha tudjuk, hogy járművünk mire képes, valamint mikor és hogyan fékezzünk adott akadály előtt.

Ne induljunk útnak téli gumi nélkül!

Még jóval a téli időszak beköszöntével a média is jelzi a téli gumiabroncsok fontosságát. Nem véletlenül! Téli gumi nélkül elindulni veszélyes és nagy felelőtlenség. Amikor kell, cseréljük le a gumikat, ha pedig új garnitúrát kell vásárolni, ne egyből a prémiumkategóriában gondolkodjunk. Gondoljuk végig, hányszor és milyen távlatokban utazunk. A Gumiwebshop oldalon mindenfajta típusban és méretben találunk használható gumiabroncsot. A lényeg, hogy a kiválasztott téli gumi nagyon jól tapadjon és kiválóan ellenálljon az időjárási viszontagságoknak.

Figyeljük az időjárási híreket!

Érdemes figyelni az időjárás előrejelzéseket vagy az interneten fellelhető közlekedési információkat. Ónos eső hallatán, azonnal ne induljunk el, érdemes pár órát várni, ha erre van mód. Ha mindenképp úton kell lennünk, akkor közlekedjünk körültekintően és óvatosan fékezzünk. Arra is figyeljünk oda, hogy betartsuk a követési távolságot és finoman manőverezzünk, valamint ne száguldozzunk, inkább csökkentsük a sebességet. Ugyanis a jég bárhol és bármikor váratlanul lehet az aszfalton, ha lassan megyünk, akkor van lehetőség kikerülni vagy óvatosan áthaladni rajta.

Ne kapaszkodjunk bele az előttünk lévőbe!

Télen előfordulhat, hogy kisebb dugó vagy torlódás alakul ki az autópályán, ilyenkor vezessünk lassan, de figyelmesen, hiszen az előttünk haladó bármikor fékezhet vagy kerülhet veszélyhelyzetbe, ezért sem érdemes közel menni hozzá. Gondoljunk ki egy nagyobb követési távolságot és a sávunk belső vagy külső szélét közelítsük meg.

Nagyon fontos, hogy csak látható járművel induljunk útnak, legyen nálunk jégkaparó és kefe a hó miatt. Nem hátrány – főleg hosszabb távú utakra – a meleg tea, vagy a kényelmes takaró és a zseblámpa. Utazáshoz manapság pedig szinte nélkülözhetetlen az usb-s vésztöltő, hogy a kommunikációval se legyen gondunk, ha lemerül a telefonunk. Azt meg mondanunk sem kell, hogy tartsuk be a közlekedési előírásokat és soha ne fogyasszunk alkoholt!

Kép: pexels.com

télgumiwebshopgumiwebshop.huvezetéstechnikabiztonságközlekedéstéli gumi