Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Az időjárás érdekesebb, mint hinnénk!

Érdekesség
2020. december 24. 15:00
null

Az időjárás tele van érdekfeszítő eseményekkel, ráadásul komoly hatást gyakorol életünkre. Ennek ellenére sokan csupán kevés információval rendelkeznek a legmeghökkentőbb dolgokról. Tudta például, hogy többen hunynak el szélsőséges hőmérséklet következtében, mint tornádóban vagy hurrikánban? Vagy hogy eddig mi volt a legalacsonyabb hőmérséklet, amit mértek?

  • Másodpercenként 100 villám csap le a Földre
  • 1684-ben olyan hideg volt, hogy az angliai Temze 2 hónapig befagyott, 1899-ben pedig teljes hosszában a Mississippi

kép: winnyweatherwatchblog.wpcomstaging.com

  • 2001 júliusában az indiaiKerala-ban vérvörös eső esett, és a jelenség egészen szeptemberig volt megfigyelhető. Elszíneződött csapadékot már nem először regisztráltak, és hátterében általában az áll, hogy sivatagi homok, vulkáni hamu, meteorrobbanásból származó por kerül bele, és színezi meg a cseppeket. A tudósokat megosztja, mi is okozhatta ez esetben a vörös csapadékot, vannak, akik földönkívüli egyszerűbb létformákat sejtenek mögötte, ám nagyobb valószínűséggel egymikroalgaspórája okozta az elszíneződést.

  • A szélsőséges hőmérséklet halálosabb, mint a hurrikán. Valószínű a sajtóvisszhang és a katasztrófafilmek miatt az emberek többsége úgy gondolja, hogy a hurrikánok és a tornádók a leghalálosabbak. Pedig az amerikai járványügyi központ felmérése szerint (öt éves periódus alatt) az időjáráshoz köthető haláleseteknek mindössze 6 százalékát okozta vihar vagy áradás! A legnagyobb veszélyt a jelentés szerint a fagy jelentette, ami a halálesetek 63 százalékát követelte, míg 31 százalékért a nagy hőség volt felelős.

kép: GARY HERSHORN-GETTY IMAGES

  • Egy villám csatornájában akár 30000 °C is létrejöhet. Ez 5-ször melegebb, mint a Nap felszíne.
  • Az eddigi legalacsonyabb hőmérséklet, amit rögzítettek a Földön -89.2°C volt (1983, július 21,Vostok, Antarktisz)
  • Apaleoklimatológiaszerint – földtörténeti korok éghajlati viszonyait vizsgáló tudományág - a mostani éghajlatváltozás 10-szer gyorsabb, mint a jégkorszak utáni felmelegedés.

lead kép: healthwire.co

klímaFöldidőemberéletidőjárás