Június 13. Csütörtök, Anett

Óriási cunami van kilátásban Alaszka egyik fjordjánál

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Alaszka területén található a BarryArmfjord, melyen a Barry gleccser is helyet foglal. A fjord festői, de kifejezetten veszélyes lehet most, hogy a klíma melegedése miatt a gleccser is és a környező talaj is olvadni kezdett.

kép: Don Becker - U.S. Geological Survey

A gleccser olvadása sok többlet vizet eredményez, a fagyott talaj felengedése azonban problémásabb. A gondot az okozza, hogy ahogyan a talajolvad, lassan csúszni is kezd. Ez pedig a BarryArmesetében két hegyoldalnyi földet jelent.

kép: Gabe Wolken

A szakemberek attól tartanak, hogy a lassú csúszás előbb vagy utóbbbeomlik, és hirtelen lezúdul a földtömeg. Falvak, vagy más lakott területek ugyan itt nincsenek, a csúszás azonban hegynyi földet sodorna magával a vízbe, melynek vízkiszorítása a történelemben valaha feljegyzett leghatalmasabb cunamit eredményezné.

Ez pedig nem kis teljesítmény, tekintve, hogy eddig a csúcstartók aLytuja-öbölbenlezajlóesemények voltak. 1958-ban egy földcsuszamláskövetkeztében40 millió köbméter föld csapódott a tengerbe, mely olyan hatalmas cunamit indított el, ami 524 méteres magasságig tarolta le a hegyoldal erdőségeit.

kép: newsweek.com

A BarryArm területén kialakult helyzet ezt múlná felül, mivel a fjord alakja fokozza a kialakuló hullámok magasságát. Azért a tudósok óvatosságra intenek a fjorddal kapcsolatban. Hiszen nagyjából ugyan akkora esélye van a föld megindulásának, mint annak, hogy továbbra is csak nagyon lassan csúszik bele a tengerbe a hegyoldal.

kép: sutori.com

lead kép: nytimes.com