Június 23. Vasárnap, Szidónia, Zolna

Létezik véreső? És fekete hó? Potyoghatnak halak vagy békák az égből?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Azzal, hogy a klímaváltozás egyre jobban kiteljesedik, kénytelenek vagyunk szembe nézni azzal a ténnyel is, hogy időjárásunkban az extrém események egyre gyakoribbak lesznek. Ezek közt is kiemelt helyen van az esőzés, hiszen az utóbbi napokban ezzel gyűlt meg leginkább a bajunk.

Már maga az nagy mennyiségű csapadék is képesigencsakmegrémíteni az embereket, hiszen nem kis galibát tud okozni. Sem a hazai, sem a világon bárhol felállított csapadékvíz elvezetési rendszerek nem képesekmegbirkózniegy hónapnyi csapadékkal néhány óra alatt, tehát ezzel nem vagyunk egyedül. Tudjuk, hogy mivel jár egy villámáradás, hiszen átéltük, de ezek mellett is találkozhatunk olyan eseményekkel, melyek rémisztőek.

A biblia beszámol véresőről, mely már önmagában is elképesztő jelenség,hát mégabban az esetben, ha belelátunk különböző babonás félelmeket, vallási lehetőségeket, akár afeljebbvalóharagját. Ma már persze tudjuk, hogy ehhez a jelenséghezvajmikevés köze van a teremtőnek, sokkal inkábbaz időjárásnak,vagy az emberi szennyezésnek. A véreső, vagyis a vörös cseppekből álló eső kialakulhat a sivatagi por hatására is, de ez a jelenség csak télen fordul elő, vagyis inkább a “vörös hó esik” jelenségre lehetünk figyelmesek.

kép: MYSTERIOUS WORLD

A vörös színt adhatják bizonyos édesvízi algák is. Ebben az esetben a furcsaság az, hogy az alga alapvetően zöld. Amikor azonban a kis lény a széllel a felhők közé jut, ott olyan stressz éri, melynek hatására a színe vörösre vált. Az esőcseppeket megszínezve pedig már ezzelaz árnyalattal tér vissza a földre, a frászt hozva az emberekre.

Sajnos a vegyi szennyezés is okozhatja a véresőt. A történelem folyamán volt példa arra is, hogy a vasoxid por nem megfelelően lett tárolva, azt felkapta a szél, és így képes volt megszínezni a lehulló csapadékot (de a vegyi szennyezés eredményezhet fekete havat is, ahogyan arra az oroszoknál nem is olyan régen volt példa).

Azextremitásazonban nem csak a színben merülhet ki. A jégeső jelensége senkinek nem ismeretlen, a pusztításáról is tudnánk mesélni. Hazánkban azonban méretileg egyelőre nem jelentek meg azok a jégrögök, melyek márkataklizmatikuspusztítást is eredményeznek, legalábbis látszatra. Indiában ez tenyérnyi jégtömbök formájában valósult meg.

kép: istock

Az alga mellett egy viharegyébdolgokat is keverhet a csapadékkal. A megfelelő elemekegyüttállásaeredményezhet hal, vagy akár békaesőt is, melyeket szintén említ a biblia is. Ilyenkor a szerencsétlen állatok rosszkor vannak rossz helyen, és a heves feláramlás megutaztatjaőketamibe a többség sajnos bele is pusztul. A halakon és békákon kívül pedig igazából bármit felkaphat az erőteljes szél, mely nem képes kellően kapaszkodni, legyen szóférgekról, vagy bármely más viszonylag könnyűélőlényről, mely utána a településeken az esővel együtt hullik.

lead kép: anomalien.com