Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Éjszakai világító felhőket fotóztak Magyarország felett

Érdekesség
2020. július 06. 11:00
null

Érdekes meteorológiai jelenséget lehetett megfigyelni vasárnap este az égbolton, amit egyszerűen csak éjszakai világító felhőknek nevezünk. Magyarországról ezeket a képződményeket ritkán lehet látni, mivel elsősorban csak az 50° és a 70° szélesség között fordulnak elő június és július első felében.

Ennek ellenére az utóbbi években egyre többször sikerült lencsevégre kapni.

ng.hu

erdekesvilag.hu

Mi ez a jelenség és miért alakul ki?

Az éjszakai világító felhők egy felhőszerű optikai jelenség, amelyet pirkadatkor vagy szürkületkor (illetve azután/azelőtt 1-2 órával) szoktak megfigyelni.

A világító felhők nem az időjárásunkat meghatározó troposzféra képződményei, hanem annál jóval feljebb, 80-90 km magasságban kell keresni a tartózkodásukat. Az ilyen magasban található porszemcsékre és mikrometeorokra kondenzálódott (kicsapódott) fagyott vízpára alkotja őket. Ezeken a vékony felhőkön még a horizont alatti nap fehér fénye visszaverődik, amely aztán a mezoszférán áthaladva kékes színt kap.

(legkoroptika.hu)

Ekkora magasságban a troposzféra felhői soha nem emelkednek fel, így csak valami különleges esemény hatására jut fel elegendő vízcsepp a termoszféra szintjére. Ezért régen az észlelésük meglehetősen ritka volt, viszont az utóbbi években a számuk erőteljesen megszaporodott, mivel az űrkutatás során a rakétahajtóművek égéstermékeként jelentős mennyiségű víz kerül a magasabb légrétegekbe, így minden feltétel adott lesz a világító felhők kialakulásához.

A vasárnapi világító felhők Budapestről nézve. (Mikes Márk Zoltán)

Hódmezővásárhelyről. (idokep.hu; Balogh Attila)

De számos más európai országból is sikerült megörökíteni ezt a csodálatos eseményt.

Lengyelországból. (severe-weather.eu)

Olaszországból. (severe-weather.eu)

lead kép: severe-weather.eu

légkörfelhőeste