Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Az évszázad közepére több műanyag lesz az óceánban, mint hal

null

Bárki, aki már egy kicsit is foglalkozott a bolygónk óceánjaival és a különböző partvidékek tisztaságával tudja, hogy már régóta jelent komoly problémát az ezeken a helyeken felgyülemlő műanyag szemét. Az ezzel kapcsolatos híreket az Earth Island intézménye pedig csak megerősíteni tudta, miszerint 2050-re már több műanyag lehet az óceánban, mint hal.

businessinsider.com

A műanyag előállítása a második világháborútól kezdett elterjedni és jutott el a jelenkorhoz, ahol szinte már lehetetlen lenne az élet műanyag nélkül. Természetesen sok életmentő eszköz készül belőle, azonban maga az anyag egy árnyoldalt is hozott magával. Egyfajta kényelmességi kultúrát alakított ki az emberek között, ami miatt nem kifejezetten figyelünk oda, hogy egy dolgot akár többször is felhasználjunk. A műanyagzacskók, élelmiszercsomagolók és a palackok az előállított műanyagok több mint 50%-át teszik ki, ennek ellenére az emberek többsége csak percekig vagy órákig használja ezeket a termékeket.

A műanyag előállítása az 1960-as évek óta exponenciálisan növekedett. 1964-ben még 15 millió tonna műanyagot állítottunk elő, ez az érték mára már hússzor nagyobb.

A műanyagból készült termékek növekedése az elmúlt 50 évben. (rebelmouse.io)

Évente körülbelül 8.8 millió tonna műanyag szemét kerül az óceánokba, ami lényegében olyan, mintha percenként egy szemetes teherautó tartalmát öntenék bele. Intézkedések hiányában ez a szám 2025-re kettő szemetes teherautóra nőhet, 2050-re pedig négyre. 2017-ben 165 millió tonna szeméttel voltak tele vizeink, ami megegyezik 25 Gízai nagy piramis súlyával.

dnindia.com

Ez a sok millió tonna műanyag hatalmas pusztítást képes véghez vinni az óceánokban, közvetett módon pedig az emberre is veszélyes tud lenni. Legrosszabb esetben a tengerben élő halak, tévesen tápláléknak hiszik a kisebb műanyag darabokat, amit így elfogyasztanak. Ez bioakkumulációhoz vezethet, ami lényegében annyit tesz ki, hogy bizonyos anyagok felhalmozódnak az élőlények szervezetébe, a nagyobb halak pedig elfogyasztják a kisebb halak szervezetébe felhalmozódó idegen anyagokat. Ebben az esetben a táplálékláncba is könnyen bekerülhet a műanyag, szétterjedve az egész tengeri élővilágra, idővel pedig azon túl is.

bluebird-electric.net

bluebird-electric.net

A világban már többször történt teljeskörű élelmiszer visszarendelés is, azért mert műanyagot találtak benne. 2018-ban a Young's Seafood hívta vissza a fagyasztott halrudacska termékeit két különböző üzletláncból, miután a vásárlók kisebb műanyagot és fémdarabokat találtak benne. 2016-ban az Applegate Naturals csirke falatkáiban találtak műanyagot, szintén 2016-ban több millió Snickers és Mars csokit rendeltek vissza több mint 55 országból hasonló problémák miatt.

lead kép: swedbrand-group.com