Május 23. Csütörtök, Dezső

Tó keletkezett egy Hawaii vulkánban

null

Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálatának a vulkanológusaik már hetek óta figyelemmel követik a Hawaiion található Kilauea vulkánt, ami legutóbb 2018-ban tört ki. Az elővigyázatosság oka a kráterben megjelenő tó, aminek a mérete 5 darab futballpályáéval egyezik meg, a maximális mélysége pedig körülbelül 30 méter.

A tó megjelenésének előzményei közé tartozik a vulkán 2018-as kitörése. A Kilaueban 2010 és 2018 között egy láva tó jelent meg a képződmény kalderájában. A kaldera egykori vulkáni kráter, ami beomlott majd részben feltöltődött. A 2018-as kitörés során a már régóta ott lévő láva tó meglehetősen gyorsan elfolyt, azonban a kialakult üreg miatt az alapzat egy része összeomlott és maga mögött hagyott, egy 280 méter mély hasadékot.

A kiömlő láva tó. (publicbroadcasting.net)

Egy 3D-s kép az beomlott kalderáról. (usgs.gov)

A következő egy évben a már sokkal mélyebb és szélesebb vulkán meglehetősen csendes volt. 2019-ben júliusában helikopterről vették észre a vulkánban összegyűlő vizet. Az elmúlt 10 hónapban a vízszint folyamatosan emelkedett és mára elérte a már bevezetésben leírt nagyságot.

A következő 3 műholdképen lehet látni, az előbb említett 3 fázist. A vulkán kitörése és a láva tó kifolyása (balra), a kaldera összeomlása (középső), a kráterben megjelenő víz (jobbra).

nasa.gov

Hogy került a víz a vulkánba?

A kialakult tó a 2018-as kitörést következményeképp alakult ki. Az összeomlott kaldera új alapzata 70 méterrel mélyebben helyezkedik el, mint a vízszint, ennek eredményeképp minden egyes aktivitás során egy bizonyos vízmennyiség bejut és feltölti a kalderát.

Miért lehet probléma a keletkező tó?

A víz egy kulcsfontosságú tényező abból a szempontból, hogy egy vulkán kitörés mennyire lesz robbanásos. Minél több víz és gáz (akár vízgőz) jut be a magmába, annál nagyobb esély van a robbanásos kitörések bekövetkezésében. Ha ez nem történik meg, akkor a láva általában nyugodt körülmények között jut a repedésekből a felszínre. A Kilauea-t az elmúlt 200 évben csak az utóbbi jellemezte, azonban a tó most mindent megváltoztathat.

usgs.com

A kutatók elsősorban nyugalomra intették a lakosokat, mivel a folyamat még nem garantálja a robbanásos kitörést, azonban úgy gondolták, hogy szükséges a nagyközönség figyelmét felhívni, hiszen a vulkán robbanásos kitörésének a valószínűsége egyértelműen megnövekedett. A vulkán tevékenységének megfigyelése kiemelt fontossággal bír és a nap 24 órájában zajlik.

lead kép: nasa.gov