Június 16. Vasárnap, Jusztin

Kizöldült a világ egyik legnagyobb sivatagjának egy része

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A Takla-Makán homoksivatag Kína legforróbb és legszárazabb része. Területe megegyezik Németország területével. 85 %-a homokdűnékből áll, amelyek közül néhány a 200-300 méteres magasságot is elérheti. A helyiek csak a „Halál tengerének” nevezik.

fxsupplements.ie

Szibéria közelsége miatt tipikus példája a hideg sivatagoknak. Az éjszakák nyáron is kifejezetten hidegek, azonban télen a sivatagban a -20 °C sem példa nélküli.

A zord körülmények ellenére a növényi élet a tavasz érkeztével itt is elkezd megjelenni. A következő képeket a NASA Terra műholdja készítette két különböző időpontban.

A Takla-Makán sivatag egy része 2020. feburár 23-án. (nasa.gov)

A Takla-Makán sivatag egy része 2020 feburár 29-én. (nasa.gov)

A sivatag területén nagyon kevés víz található. Az éves csapadékmennyiség a terület nagyobb részén az évi 10 mm-t sem éri el, ezért a növényi élet csak a környező hegységekből lefolyó vizek miatt képes kialakulni. A műholdképen két folyómeder is látható, amik tavaszra a környező hegyek hóolvadéka miatt megtelítődnek és vizet szolgáltatnak a közelben található Hotan városának.

Oázisvárosok a sivatag szélén. (nasa.gov)

Továbbá a környékben élők számos egyéb zöldítő projektet is terveztek és még terveznek a jövőben a sivatag egyes részeire, ezen belül kifejezetten a Tarim-medencében található sivatagi autópálya megóvása érdekében. A helyi önkormányzat egy 430 km hosszú növény övet ültetett az autóút mellé, ezzel is védve az utat és használókat a homokviharoktól.

loloha.com

lead kép: stocksy.com/AliceNerr