Június 18. Kedd, Arnold, Levente

Kína ott folytatta, ahol abbahagyta

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

2020 elejétől kezdve a NASA műholdjai a legtöbb országban jelentős szennyezőanyag csökkenést mutattak ki. Sok helyen (főleg az Európában), még mai napig is számottevő negatív különbség van a levegőminőségben az elmúlt évekhez képest. További pozitív hírként jelent meg, hogy Belgium után Ausztria is végleg szakított a szénégetéssel, ezenkívül pedig további 7 Európai Uniós tagállam jelentette be, hogy 2025-ig ők is leállítják az összes szénerőművüket. Az erőművek leállását például északi szomszédunk, Szlovákiai (2023-ra) is vállalta és az igen szennyezett levegőjű Olaszország is (2025-re).

Azonban Kína pontosan ott folytatja, ahol abbahagyta, igaz ez a szakértőket sem érintette meglepően. Három hónappal ezelőtt az országban teljesen leállt az élet a lezárások miatt és soha nem látott mértékben csökkent a nitrogén-dioxid szintje.

Soha nem látott nitrogén-dioxid szint, Kína felett. (December-Február-Március – severe-weather.eu)

A következő kép is az ország nitrogén-dioxid szintjét mutatja, amelyen a február 10-25 között érték mellett (karantén alatt), egy frissebb, idei hónapban készült reprezentációt is láthatunk (a korlátozások feloldása után).

A narancs és a piros árnyalatok jelzik a magasabb értékeket. (nasa.gov)

A következő térkép pedig a nitrogén-dioxid változását mutatja be a két időszak között. A narancssárgás/pirosas színek a szennyezőanyag növekedését jelzik, míg a kékes árnyalat annak csökkenését. Az utóbbi eset azért következhet be, mivel ezek a területek (Banglades és India), még mindig karantén alatt vannak.

(nasa.gov)

Az alsó ábra pedig diagramon szemlélteti a 2020-as év és a 2015-2019-es évek értékeit. Az értékekben minden évben megjelenik egy erőteljes csökkenés, ami a kínai újévhez azaz a holdújévhez köthető (idén ez január 25-re esett). Számukra ez az év legnagyobb ünnepe. Ilyenkor érezhetően (az ünnepeket követő 5-10 napban) megtisztul a levegő, azonban az ünneplés után minden ugyanúgy folytatódik tovább, kivéve a mostani évet, amikor is az ünnepek elteltével a karantén hatások érvényesültek.

(nasa.gov)

A lezárások után bekövetkező nitrogén-dioxid növekedés egyértelmű volt, aminek hatására az országban újra kialakult az azt jellemző „ködös” és egészségtelen levegő. Azonban, a karantén ideje alatt lecsökkent nitrogén-dioxid koncentráció hatására az égbolt egy rövid időre újra kitisztult és talán mutatott az ott élő embereknek egy lehetséges alternatívát és egy lehetséges módot arra, hogy önmaguk és a saját szabályaik által a jövőben egy tisztább környezet megteremtésére törekedjenek.

lead kép: cnn.com