Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

A Föld legnagyobb jéghegye kezd darabokra esni

Érdekesség
2020. április 29. 14:00
null

Még 2017 júliusában vált le az Antarktiszról a A-68 nevű jéghegy, ami mostanra várhatóan véglegesen feldarabolódik.
Az 5 800 km2 alapterületű jéghegy kétszer akkora, mint Luxemburg, és ha Magyarország 20 megyéjének (beleszámítva Budapestet) a területét rangsorolnánk, akkor a jéghegy az előkelő 7. helyen foglalna helyet.

A jéghegy leválása (bas.ac.uk)

Hatalmas mérete ellenére csak a második legnagyobb levált jéghegy címet kaphatta meg, mivel 2000-ben az Antarktiszról leszakadt egy 11 000 km2 nagy jéghegy, ami körülbelül Magyarország méretének 1/8-val egyezik meg.

A kezdeti előre és hátra mozgások után most úgy tűnik, hogy a jégdarab folyamatosan a melegebb vizű óceánokhoz áramlik. Ezt az is bizonyítja, hogy az Európai űrügynökség április 23-án készített műholdfelvételein jól látszik, hogy egy 175 négyzetméternyi hatalmas darab szakadt le az A-68-ról.

livescience.com

A 160 km hosszú hegy, csupán csak néhány száz méter vastag. Adrian Luckman glaciológus szerint a hegy oldalirányban inkább egy hitelkártyára hasonlít (vékonysága miatt), mintsem egy tényleges jéghegyre. Természetes ez a néhány száz méter ennek ellenére is hatalmas.

hajozas.hu

A szakértők viszont azért aggódnak, hogy a majd továbbiakban is leváló kisebb darabok potenciális veszélyt jelenthetnek a tengeri közlekedésre. Ezek közül is inkább azok, amelyek a műholdakon sem látszódnak.

A kutatók egyelőre megosztott véleményen vannak azon, hogy a jéghegy leválások a globális felmelegedéshez köthetők e, azonban nem engedhetjük el azt a tényt, hogy a sarkkörökön uralkodó egyre magasabb hőmérsékletek, semmiféleképpen nincsenek pozitív hatással az ott található jégmezőre.

lead kép: rt.com

jéghegyóceánantarktiszjég