Június 25. Kedd, Bocsárd

Mi a légköri nyomás és miért fontos ez a meteorológusoknak? 2. rész

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az előző cikkünkben már részletesebben taglaltuk azt, hogy pontosan mit jelent a légköri nyomás, továbbá betekintést nyerhettünk a magas és az alacsony nyomás néhány alapvető fogalmába. A következő bekezdésekben most ezeket fogjuk kicsit tovább részletezni.

Az alacsony és a magas nyomás nagyobb részben a levegő horizontális mozgását, kisebb részben pedig a levegő vertikális mozgását határozza meg. A levegő horizontális mozgása a szél. Ha két hely között nyomáskülönbség lép fel, akkor a levegő a magasnyomású helyről az alacsonynyomású helyre áramlik. A szél áramlási sebességét a nyomáskülönbség határozza meg. A nyomáskülönbség függ az izobárok sűrűségétől is, ugyanis, ha sűrűek az izobárok akkor a nyomáskülönbség nagy, ha ritkák, akkor kicsi.

metoffice.gov.uk

A gradiens erő hatására a részecske elindul a gradiens erő irányába, viszont ahogy a mozgás elkezdődik, még számos erő léphet fel, amelyek módosítják a levegőrészecske irányát, ezáltal pedig különböző áramlások alakulhatnak ki.

A levegő vertikális mozgása a felhőképződésnek egy fontos összetevője. Ennek részletezése a komplexitása miatt egy másik tudásfelhő részben kerül sor. Azt, viszont már tudjuk, hogy a magasság emelkedésével csökken a nyomás, azonban a nyomás nem minden esetben változik azonos mértékkel. Ez azért van mivel a hőmérséklet hatással van a nyomásesés nagyságára.

A hideg levegő hatására a nyomás sokkal gyorsabban változik egy adott magasságon, mint a meleg levegő esetén. Vizsgájuk vertikális nézetből az esetet. Vegyük kiinduló esetnek azt, hogyha a felszín felett kicsivel a légnyomás 1000 hPa, 9 km magasan pedig 300 hPa.

thepropilot

Hideg levegő esetén az izobárok elkezdenek tömörödni, ennek hatására pedig a vertikális nyomásesés mértéke elkezd nőni. A folyamat hatására a nyomás elkezd az adott szinten csökkenni.

thepropilot

A meleg levegő hatására az izobárok elkezdenek kiterjedni, így a vertikális nyomásesés mértéke csökkenni fog. A folyamat hatására a nyomás elkezd az adott szinten növekedni.

thepropilot

Fontos megjegyezni, hogy a magasban nyomás még mindig kisebb a felszínhez képest, de a relatív nyomás (az az érték, amely a helyi mért légnyomásból a tengerszintre vissza lesz számolva) értéke nagyobb lesz adott szinten, mint a hideg levegő esetén ugyanazon a magasságon.

lead kép: metoffice.gov.uk