Május 27. Hétfő, Hella

Mekkora lehet egy trópusi ciklon?

null

A természeti csapások közül az egyik legnagyobb pusztítást végző jelenségek közé tartoznak a trópusi ciklonok. Átlagosan az átmérőjük több száz kilométer is lehet. A légnyomás a középpontban a legalacsonyabb és belülről kifelé haladva nő. A legveszélyesebb tulajdonságaik közé tartozik, hogy a szélsebesség akár napokon keresztül elérheti 200-300 km/órás sebességet és rövid időn belül akár 1000 mm-nél is több csapadék hullhat.

Ezeket a viharokat a világ különböző pontjain, különböző névvel illetik. A Csendes-óceán nyugati térségében tájfunnak, a Karib-tenger és a Csendes-óceán keleti térségében hurrikánnak, az Indiai-óceán és Ausztrália környékén pedig ciklonnak hívják.

A trópusi ciklonokat a Saffir-Simpson féle hurrikánskálába sorolják be aszerint, hogy milyen nagy a hurrikán szemét körbe ölelő felhőfalban fújó átlagos szél.

A történelem eddigi legkisebb hurrikánja a Marco hurrikán, ami Mexikó környékén alakult ki 2008-ban. A trópusi vihar erős szelei körülbelül 18.5 kilométerre terjedtek a középpontól, ezáltal pedig a valaha mért legkisebb trópusi ciklon rekordját döntötte meg. A legerősebb széllökései 100 km/h körül voltak, így még a Saffir-Simpson skála első kategóriáját sem érte el.

nasa.gov

Hogy mekkora pusztítást végezhet már akár egy egyes kategóriájú hurrikán, arra jó példa a 2017-es Nate, ami Costa Rica legpusztítóbb trópusi ciklonja volt. 787 millió dollár kárt okozott és 48 ember vesztette életét a viharban. Egy kettes és hármas kategóriájú trópusi ciklon a mobil házakat és a könnyűszerkezetes építményeket szinte teljesen elpusztítja, a stabilabb épületeket pedig erősen megrongálja.

Arra, hogy milyen pusztítást végez egy 4-es kategóriájú hurrikán jó példa a Bhola tájfun, ami Bangladeshre (akkor Kelet-Pakisztán) csapott le 1970-ben. A vihar körülbelül akkora volt, mint Albánia és 500000 emberi életet követelt.

A Texasra lecsapott 2017-es Harvey trópusi ciklon is egy négyes besorolású hurrikán volt. Mérete körülbelül megegyezett Magyarország méretével, és az okozott kár körülbelül 125 milliárd dollár volt, ami megközelíti az országunk éves GDP-jét.

nasa.gov

A valaha mért legnagyobb és legintenzívebb trópusi ciklon a Tip tájfun volt, ami 1979-ben alakult ki a Csendes-óceán északnyugati részén. A tájfun körülbelül akkora volt, mint egész India és a legnagyobb szélsebesség, amit rögzítettek benne elérte a 300 km/h sebességet is. Szerencsére mire megközelítette Japán partjait legyengült, így nem okozott akkora kárt, mintha teljesen erejében csapott le volt a szigetre.

noaa.gov

Képzeljük el, hogyha egy magyarországi méretű trópusi ciklon 125 milliárd dollár nagyságú kárt okozott, akkor egy ilyen nagy méretű és intenzitású tájfun mit eredményezhetett volna.

A jövőben a trópusi ciklonok egyre nagyobb méretűek és intenzitásúak lehetnek a globális felmelegedés miatt, mivel az óceán vízét felmelegítő melegebb levegő hatására sokkal erősebb szelek alakulhatnak ki a trópusi ciklonok belsejében.

lead kép: nasa.gov