Július 17. Szerda, Elek, Endre

Elektromosság a város zajából? igen!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Párizs, New York, Barcelona, Budapest, Moszkva, Tokió vagy éppen Peking. A nagyvárosokban van valami közös, és ez nem a szépségük vagy a státuszuk, hanem a zaj. Abból viszont rengeteg, zavaróan sok, annyira, hogy az már az egészséget is károsítja.

Zaj

Nem titok, hogy városban élni lemondásokkal jár. Egyrészt a folyamatos világítás nem tesz jót az alvás - ébrenlét ritmusunknak, másrészt a levegő minősége sem túl jó. De viszonylag kevés szó esik a zajártalomról, amivel azonban érdemes lenne foglalkozni, hiszen egészségügyi gondokat is okozhat.

kép: hackaday.com

A zajt kiküszöbölni egy olyan területen, ahol éjjel is forgalom van, ahol építkeznek, az emberek tömegesen vannak jelen, vagyis egy városban nem lehetséges. A zajjal meg kell tanulni együtt állni, nincs más választásunk, ha a városra voksolunk. De ha már mindenképpen marad a zaj, akkor lehetne valami haszna is.

Energia

Ma a világ az alternatív energia előállítása körül forog. A nap a szél és a víz mellett egyre - másra jelennek meg a lehetőségek, amikkel energiát lehet termelni. Ilyen a lépések energiája, vagy éppen a párában rejlő lehetőségek. De most már ide lehet sorolni a zajt is.

kép: dailygeekshow.com

A hanghullámok rugalmasanösszesűrítika közeget, amiben terjednek. Ez pedig azt jelenti, hogy mind mozgási, mind helyzeti energiával is rendelkeznek, amit bizony ki is lehet nyerni. A Peugeot egy reklámkampány keretében Párizs legzajosabb helyén két óriásplakátot állított fel, melyeket hangérzékelő szenzorokkal borítottak, melyek képesek kinyerni az említett energiát. A két plakát felülete pedig már elegendő elektromosságot termel ahhoz, hogy egy 208-as e-Peugeot-ot tölteni lehessen vele. A megoldás ebben a formában nyilván nem életképes, az elképzelés azonban nagyon is az. A fejlesztés azonban attól függ, mennyire lehet hatékonnyá tenni az energiatermelést, melyet a zaj munkára fogásával lehet elérni. Ha megfelelő az arány, akkor akár egy új alternatív energiaforrást is üdvözölhetünk a világon.

lead kép: ischooladvisor.com