Május 29. Szerda, Magdolna

Jön az ablaktörlő mentes autók kora, ami a napelemeknek is jó hír

null

Mennyire lehetnekfontosakaz olyan fejlesztések, mint például a Tesla egyik újdonsága, az ablaktörlőmentes autó? Biztosan ezekbe kellene ölni a pénzt olyankor, amikor a bolygó ennél lényegesen súlyosabb gondokkal is küzd? Vagy lehet, hogy csak egy kicsit mélyebbre kell nézni.

Minek ide törlő?

Az ablaktörlő egy fantasztikus találmány, hiszen hiányában nemcsakaz esőcseppeket nem lehetne eltávolítani a szélvédőről, hanem semmilyen koszt sem. Mégis, a Tesla úgy gondolja, itt az ideje megválni ettől az elavult rendszertől, és áttérni a jövőbe, ahol a szélvédőn nincsen lapát, de kosz sem.

Hogy ezt mégis hogyan? Az elképzelés szerint lézerrel, méghozzá nagyon hatékonyan. A szenzoros érzékeléssel ellátottszélvédőnha kosz jelenik meg, akkor azt a lézer gyorsan le is pucolja, mintha soha nem is lett volna ott.

kép: scmp.com

Előny

Igen, ez nagyonhigh-tech, de ezen felül van valami haszna?

Alapvetően természetesen nem az a cél, hogy ne legyen ablaktörlő, ez csupán egy plusz. A cél az, hogy a Tesla önvezető funkcióját vezérlő szenzorok piszokmentesek lehessenek, ezzel gyakorlatilag megszüntetve a baleset lehetőségét. Az pedig csak külön jó pont, hogy így egy kopó alkatrésszel kevesebb. Nincs ablaktörlő lapát, nincs szemét sem – ami ugye műanyag.

De azért ez még kevéslenneahhoz, hogy egy klímavédelemmel foglalkozó médium írjon egy ilyen fejlesztésről. A lézer ugyanis nem csak az autókban használható.

Napelemek

A napelemek hatásfokának fokozása folyamatosa fejlesztés alatt van, ráadásul szép eredményeket lehet vele elérni. Egészen addig, amíg mondjuk egy madár bele nem rondít a panelbe, mert akkor egészen addig, míg a kosz, por, szennyeződés a felületen van, a panel hatásfoka bizony jelentősen visszaesik.

kép: festivalsherpa.com

A napelemparkok tisztántartása nem éppen egyszerű feladat. Főleg, ha azt vesszük, hogy ideális esetben sok napsütéssel rendelkező területen kell őket felállítani. Teszem azt egy sivatagban, ahol aztán porból és koszból van bőven. A szabadalmaztatott lézeres takarító technológia azonban ezt a gondot megoldaná, ami jelentősen lenne képes növelni a napelemek hatékonyságáét is.

lead kép: phys.org