Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Így támogatjuk a háttérből az olajat és a szenet is

Érdekesség
2019. december 13. 16:00
null

Kevesen vannak tisztában azzal, mi is az az Energia Charta – pedig ideje lenne jobban megismerni. Sajnos ugyanis a jogi lehetősége útvesztőjében dől el sokszor a Föld sorsa, és az energia Charta éppen ilyen kiskapuk sorozata.

Egyezmény?

Azemlítettegyezményt az energiaipari vállalatokkal hozták létre. Lényegében az ilyen cégeknekbiztosít előjogokatés mentességeket, melyekért cserébe persze az államok is nagyon jól jártak. Egy darabig, mert most már más szelek fújnak, csakhogy az előjogok még élnek.

kép: reuters.com

A jog sokszor nem követi megfelelően a változásokat. Egy történet szerintegyautósbepereltea vonattársaságot, mert a tilos jelzés ellenére asínekrehajtva beleütközött a vonat. A helyzet tiszta, senki nem értette az okokat, csakhogy volt egy kiskapu. Egy régi törvény, mely kimondta, hogy egy lovasnak zászlót tartva kell a vonat előtt haladnia, hogy jelezze, érkezik a szerelvény. Nem volt lovas, az autós pedig megnyerte a pert - utána a törvényt hatályon kívül helyezték.

Hasonló a helyzet most is. Az egyezmény él, biztosítja az előjogokat, amiket a cégek ki is használnak.

Mi a gond?

Nem az a baj, hogy jogi hercehurca kezdődik, hanem az összegek, amikkel dobálóznak. Az Energia Charta adta lehetőségek miatt a nagy cégek eddig 46,8 milliárd eurókártérítéstfizettettek olyan államokkal, melyek környezetvédelmi előírásaikkal kártokoztaka vállalatoknak.

Csak az érthetőség miatt: aVattenfallsvéd energiavállalat 1.4 milliárd eurós pertakasztottNémetország nyakába, mert Hamburg szigorú környezetvédelmi intézkedéseket hozott a széntüzelésű erőművek miatt. De kapott pert Olaszország is, aRockhoppertől, méghozzá 350 millió dollár értékben, mert megtiltották az olaj és gázberuházásokatazország partjainál. És persze a sornak messze nincs még vége.

kép: oilprice.com

Hatalmas összegek

Ezek az összegek akkorák, hogy a kormányok is kénytelenek egyezkedni. Megállítani ugyan nem lehet az intézkedéseket, de jelentősen gyengíteni könnyedén, és amíg az Energia Charta létezik, addig ez meg is fog történni.

Nem véletlen hát, hogy most 278 civil szervezet és szakszervezet fordult nyílt levélben fordultak az EU-hoz, hogy amint lehet, számolják fel ezeket az előjogokat, hiszen azok nemösszeegyeztethetőeksem az Uniós jogrendszerrel, sem pedig az emberiség hosszú távú érdekeivel.

lead kép: pv-magazine.com

pénzklímapolitikaemberlobbienergia