Május 23. Csütörtök, Dezső

Megoldást lehet a gondokra a hamis műanyag?

null

Létezhet-e megoldás a műanyagproblémára? Hiszen azon túl is rengeteg műanyagot használunk, hogy elhagyjuk a zacskókat, a szívószálakat és a fültisztítókat. A csomagolások zöme is ebből az anyagból készül, és a helyettesítése nagyon körülményes. Az emberiség annyira megszokta a használatát, a kényelmet, amit biztosít, hogy halálos fenyegetése ellenére sem biztos, hogy képesek vagyunk megválni tőle.

Gyűlölöm, de kell

Tudjuk, hogy a műanyag elpusztíthatatlan. Tudjuk, hogy az óceánok belefulladnak a tőméntelen mennyiségű szemétbe, melyet mi termelünk. Azt is tudjuk, hogy végül mi magunk is belepusztulunk ebbe a folyamatba, mégsem tudunk igazi megoldást felmutatni. Igen, elhagyjuk azokat az dolgokat, melyeket csak egyszer használunk, és műanyagból vannak. Legalábbis azok közül hármat. De vanbeőlükmég 100 meg 100, melynek helyettesítését még nem tudjuk megoldani. Az idő pedig egyre csak fogy.

kép:brightside.me

Több innováció is született arra, hogy olyan műanyagokkal dolgozzunk, melyekiparilagkomposztálhatóak. Ez alapvetően jó lehetne, de ehhez is össze kellene gyűjteni ezeket a hulladékokat, amit megoldani költséges, körülményes, vagyis igazán senki nem foglalkozik vele. Egy fiatal nő azonban ott keresi a megoldást, ahol a probléma igazi gyökere van: a tengerbe ömlő műanyagban.

Mehet avízbe

SharonBarakúgy gondolta, hogy haazember képtelen megakadályozni, hogy aszemetea vízben landoljon, akkor nem azon kell küszködni, hogy ne jusson oda, hanem azon, hogyeltűnjönonnan. Ehhez azonban azt már tudjuk, hogy a szemét kiemelése nem megoldható, mivel annak feldolgozását jelenleg képtelenek vagyunk megoldani. Ezért a hölgy nem is innen közelített.

Vegyészekkel együtt azon kísérleteztek, hogy olyan összetevőkkel állítsanak elő hamis műanyagot, melyek a vízben durván két perc alatt lebomló szilárd anyagot hoznak létre. Az is fontos szempont volt, hogy a lebomló “műanyag” semmilyen formában neterheljea vizeket, hiszenSharonés csapata nagyban gondolkozik, sok millió tonna anyag esetében pedig az eredetileg kis terhelés is katasztrofális lehet.

kép:godtv.com

A próbálkozást végül siker koronázta, és létrehozták azt a műanyagot, mely képes lehet a jelenleg használtak zömének kiváltására úgy, hogy semmilyen környezeti terhelést nem jelent, és a gyűjtésére sem kell áldozni.Mindehhezaz is hozzátartozik, hogy a jelenlegi gyártósorokat gyorsan, és minimális költséggel lehet átállítani ennek az anyagnak a használatára, már csak annyi a dolgunk, hogy ezt megtegyük. És hogy mi lesz a vízzel? Semmi, hiszen emberi fogyasztásra is tökéletesen, veszély nélkül alkalmas a víz, melyben az új típusú, hamis műanyag feloldódott.

lead kép:polyfreeplanet.com