Április 27. Szombat, Zita

Így lesz a hóból energia

Érdekesség
2019. szeptember 27. 16:00
null

A tisztaenergia termelésema már központi kérdés. A cél az, hogy az eszközök, amiket használunk vagy legyenek képesek a hálózathoz csatlakozni, vagy ha hordozható kütyükről van szó, akkor azok megtermeljék a saját működésükhöz szükséges energiát.

Miből

Ma a leginkább a Nap energiájára támaszkodunk, de jelentős forrás a szél is. Kisebb mértékben használjuk ki a víz energiáját, mivel az erőművek jelentősen beleszólnak a vizek élővilágának mindennapjaiba.

kép:mnn.com

De vannak olyan helyzetek, olyan eszközök, melyek áramtermelése, vagy energiával való ellátása nehézkes. Ilyen helyzet a téli hó. Hiszen, ha esik, akkor a napenergia kihasználás nehézkes. Nem mintha nem lenne, de a hó befedi a napelemeket, a szélenergia pedig nem mindig áll rendelkezésre. A kutatók régóta tisztában vannak azzal, hogy a hónak is van elektromos töltése, csupán azt nem sikerült egyelőre megoldani, hogy áramtermelésre lehessen fogni.

Hóalapútriboelektromosnanogenerátor

Ezt a kicsit kifacsartelnevezéstkapta az a szerkezet, melyet az UCLA egyetem kutatói fejlesztettek ki, és amely képes a hó elektromos töltését árammá alakítani. A működése is igen egyszerű: szilikont használnak arra, hogy kinyerjék az elektromosságot. A hő töltése pozitív, a szilikoné negatív, így amikor érintkeznek, akkor az energia kinyerhető.

kép:moot.typepad.com

Az azonban biztos, hogy most még nem fogunk a hóból nagy mennyiségben áramot készíteni. A szerkezet termelése ugyanis igen csekély, arra alkalmas, hogy mozgó meteorológiai állomásokat lásson el, sőt, segítségével megállapítható mennyi hó esik, milyen irányból érkezik, és mekkora a szél sebessége. Bár az eszköz nem termel sok energiát, a kutatók szerint nagyon sok lehetőség rejlik benne. De még ebben az esetben is inkább kisebb, télen használt eszközök energiaellátását lehet vele megoldani, a napelemek vagy szélerőművek versenytársa nem válik majd belőle.

lead kép:news.gatech.edu

klímaelektromostöltésemberenergia