Június 13. Csütörtök, Anett

Alkohol a szén-dioxidból?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímakatasztrófa kapcsán a co2 az aktuális fő gonosz, mely felfalja, pontosabban felforralja a Földet. De azért azzal is tisztában kell lenni, hogy a teljes zéró emisszió nehezen valósítható meg, bármennyire is szeretnénk. Azonban a co2 nem ördögtől való, hasznosítani is lehet.

Szén-dioxid

A globális felmelegedésért, vagy pontosabban a klímakatasztrófáért az ember felelős, mégpedig azzal, hogy egy erősen üvegházhatású gázt, szén-dioxidot pumpál a levegőbe. Sokat. Annyira sokat, mely már az egész bolygó éghajlatát befolyásolja, méghozzá olyan mértékben, mely az életet is veszélyezteti a Földön.

kép:petrolprices.com

A co2 kibocsátás növekedése az energiatermelésünk következménye. Energiára pedig egyre többre van szükségünk. A növekedés léptéke olyan hatalmas, hogy azzal csak bajosan tud lépést tartani a megújuló forrásokra támaszkodó ipar, vagyis hiába az erőfeszítés, a co2 az energiaszektorban akkor is része marad az életünknek még jó darabig. De akkor mi legyen? Hajtsunk fejet, és fogadjuk el, hogy így jártunk?

Használjuk fel!

Mi lenne, ha a co2-ből alkoholt tudnánk csinálni? Kissé gonosz megjegyzésselvalószínűlegegy csapásra megoldódna minden gondunk. De vicc nélkül: a dolog lehetséges, és most úgy tűnik, már nem is olyan drága.

Az eljárás messze nem új, már igen régóta használják a fő gonosz gézt erre a célra is, vagyis metil ésetil alkoholelőállítására. Ezek az anyagok pedigfontosaka vegyiparnak, hiszen számtalan más anyag összetevői közt szerepelnek. Csakhogy eddig nem volt túl hatékony az alkohol ilyen irányú előállítása.

kép:Stony Brook Chemistry Department facebook

A Linzi Egyetem szerves kémiával foglalkozó tudósai azonban egy kobalt alapú katalizátorral kísérleteztek, mely tökéletesen beváltotta a hozzá fűzött reményeket, vagyis minimális költséggel teszi lehetővé a co2 alkohollá alakítását. Ehhez pedig ipari füsttisztítókból lehet a co2-t vételezni, vagyis a dologgal mindenki jól jár. Egyelőre még tesztelési fázisban van az elképzelés, hiszen nem csak kis léptékben, hanem ipari méretekben kell működnie, de reméljük, ez is egyike lesz majd azoknak a lehetőségeknek, melyek lehetővé teszik, hogy a szén-dioxid ne egy felesleges, a levegőbe eregetett szennyező anyag legyen, hanem újrahasznosítható alkotóelem.

lead kép:time.com