Május 25. Szombat, Orbán

Veszedelmesebb gyilkos a meleg, mint a hurrikánok összesen!

null

Hőhullám van Európában, miközbenEricképpen elérte Hawaii partjait. Valahogy az embernek az az érzése, hogy a hurrikán, mely nevet is kapott, sokkal rosszabb, mint egy kis meleg. Az adatok azonban nem ezt mutatják.

Nevet a melegnek!

A LondonSchoolofEconomicsszerint itt lenne az ideje annak, hogy végre nevet adjunk a hőhullámoknak. Na nem azért, mert így sokkal hangzatosabbak lennének, hanem azért, mert nagyobb figyelmet kapnának.

kép:canogaparknc.org

Amerikai minta alapján gondolják így az iskola képviselői, hiszen ez már a másik kontinensen jól bevált gyakorlat. Eredetileg azért adtak nevet a nagy, trópusi viharoknak, mert így sokkal könnyebb volt rájuk hivatkozni, az emberek komolyabban vették a közeledésüket. Mára ráadásul megszoktuk: az a természeti jelenség, melynek neve is van, halálos veszéllyel fenyeget minket.

Ebből pedig következik, hogy a hőhullámok nem csak meleget hoznak magukkal, vagyis nem csak arról van szó, hogy az emberek átkozzák a meleget, mert izzadnak a ruháikban, és a víz mellé vágynak munkaidőben.

Meleg és halál, kéz a kézben

A névadás miértje a halálos veszély - ebben az esetben a hőhullámoknak előbb kellene nevet adni, mint a hurrikánoknak. Ugyanis a meleg több halálos áldozatot szed, mint a hurrikánokegyüttesen.

kép:express.co.uk

Hazai adatok szerint a nagy melegek hatására országosan 15%-kal nő meg a halálozások száma, ez 9-20%osnövekedést jelent megyei szinten. De ha az Európai átlagot nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy a 2003-as hőhullám, mely végigsöpörta kontinensen összesen 70 000 áldozatot követelt. Összehasonlításképpen.Mitchhurrikán, mely az egyik legpusztítóbb trópusi vihar volt 1998-ban mintegy 19 325 halálos áldozatot követelt.

A halálesetek mellett a hőség, és az azt követő aszály azért is érdemelne nevet, mivel az anyagi károk ishatalmasak, melyeket okozni képes. A legutóbbi ilyen hőhullám Európában összesen 15 milliárd eurós kártokozott, ami ugyan messze elmarad a hurrikánok keltette anyagi veszteségtől, de elég jelentős ahhoz, hogy nevesíteni lehessen.

lead kép:dnaindia.com