Május 26. Vasárnap, Evelin

Megvan a megoldás, hogyan szabaduljunk meg a mikroműanyagoktól!

null

Meglett, bölcstudósokszázai dolgoznak azon, hogy a lehető legjobb megoldást tudjuk kidolgozni a műanyagszennyezés megfékezésére. De nem szabad kihagyni az egyenletből a fiatal generációt sem, azt a tudományos érdeklődéssel rendelkező 13 és 18 év közti korosztályt, ahonnan most egy elképesztően jó ötlet érkezett amikroműanyagokvízből való kivonására.

Kell a vérfrissítés

A nagy cégek szerencsére rendre támogatják azokat a kezdeményezéseket, melyeken a fiatalabb generáció is megmutathatja, ha van valamilyenötleteamivel a világunk jobb lehet. Jelen esetben a GoogleSienceFair pályázatáról van szó, melyet többek közt a NationalGeographic, vagy aLegois támogat.

kép:justimagine.aurecongroup.com

A pályázaton elindult az ír fiatal,FionnFerreirais, aki kidolgozott egy eljárást arra, hogyan is lehetne amikroműanyagokatkivonni a vízből. A cél az volt, hogy a szennyvízzel együtt amikroműanyagokne juthassanak be a természetes vizeinkbe, hiszen itt komoly károkat okoznak az élővilágban. Nem utolsó sorban pedig a vízen és az állatokon keresztül ma már az emberekben is kimutathatóan jelen vannak a műanyagok folyamatosaaprózódásávalkeletkezőmikro méretűszemcsék.

Ki velük

A fiatal olaj és magnetitpor elegyítésével előállított egyferrofluidnevű anyagot. Ez az anyag folyékony, mégis erősen polarizálható. A vízhez adva az anyag összegyűjti amikroműanyagokat, majd a polarizációhoz használt mágnes segítségével mind a folyadék, mind pedig amikroműanyagokkiemelhetőek.

kép:sustyvibes.com

A tini a kísérletet nem kevesebb, mint 1000 alkalommal végezte el otthon, és az eredmények kifejezettenbíztatóak. A legjobban a mosogatógépből kifolyó víz reagált aferrofluidoseljárásra a legjobban, míg a polipropilén szemcsék - ezek főleg csomagolóanyagokból, fóliákból származómikorműanyagok- a legkevésbé. De még ezzel együtt is az eljárás hatékonysága 87%-os, ami kiemelkedő teljesítmény. Nem is csoda, hogy az ír fiatal bezsebelhette a tudományos pályázat 50 000 dolláros fődíját is. Persze itt még nem áll meg a fejlesztés.Ferreiraazon dolgozik, hogy ötletét ipari szintre lehessen emelni, vagyis, hogy ne csak egy pohár vízben okozzon felfordulást, hanem hogy valódi segítséget jelenthessen amikorműanyagokproblémájára.

lead kép:avadaenvironmental.com