Május 29. Szerda, Magdolna

Egy öreg mobil 300 hektár esőerdőt menthet meg

null

Egy kaliforniai nonprofit szervezet olyan megoldást talált az esőerdők védelmére, ami elképesztően ötletes, és nem utolsó sorban még egy másik környezeti problémát is enyhít egy kicsit.

Öreg mobil nem vén mobil

Az emberiség elektronikai hulladéktermelése megdöbbentő! Míg 20 éve egy mobiltelefon hatalmas értéknek számított, és csak kevesen birtokoltak belőle, addig máraalapkelléklett, és nem is csak egyet tartunk belőle magunknál. Sőt, a két telefonunkat nagyjából évente le is cseréljük, egyrészt, mert fejlődik a technológia, és a régiek már nem szolgálják ki megfelelően az igényeinket, másrészt mert a készülékek nem is igazán bírnak többet egy, maximum két évnyi működésnél. És persze ott van a divat is, amihez egyszerűen muszáj alkalmazkodni...

kép:.trendhunter.com

ARainforestConnectionnevű szervezet a régi, kidobásra ítélt telefonokat használja fel az esőerdők védelmére. A készülékeket esővédelemmel és napelemmel látják el, és kihelyezik az erdőkben. Így pedig egyetlen mobillal 300 hektárnyi esőerdőt képesek megfigyelni, megakadályozva, de minimum érzékelve ezzel az illegális fakitermeléseket, melyek éves szinten nagyjából 100 milliárd dolláros üzletet jelentenek úgy, hogy egyetlen fáért a tolvajok 3 dollárt kapnak.

300 hektár?

Az esőerdők védelme kiemelt jelentőségű, mivel az irtásuk nagyobb mértékben járul hozzá a klímakatasztrófához, mint a globális közlekedés károsanyag kibocsátása. De egy mobil hogyan képes 300 hektárnyi sűrű erdőt szemmel tartani? Sehogy, mert nem a “szemét”, hanem a “fülét” használja.

kép:snewsnet.com

A mobiloknak nem a kameráját vonják be a megfigyelésbe, hanem a hangfelvevő funkcióját. A telefonokat egy fejlett szoftver fogja össze, mely begyűjti a hangokat, elemzi őket, és riaszt, ha fakitermelést észlel. Hogy honnan tudja?

Az esőerdő nem éppen egy csendes hely. A madarak, majmok és más éllatok hangjaitól hangos, csakhogy ebbesehogyan semillik bele a láncfűrész hangja. Ezt a mobilokat összekötő rendszer felismeri, és riaszt, így pedig megakadályozható az illegális kitermelés. A rendszer pedig hatékony, amit mi sem bizonyít jobban, mint az a 2500 négyzetkilométernyi esőerdő, amit 10 országbanmonitoroza szervezet, és aminek mérete egyre csak nő.

lead kép: National Geographic twitter.com