Április 14. Vasárnap, Tibor

Öko divat, ami még olcsó is?

Érdekesség
2019. július 16. 12:00
null

Akörnyezettudatossága divat világában is felütötte fejét, de lassan szerencsére agardróbokbanis megjelenik.

Ökoruhatár?

Igen, ma már ez is lehetséges. Acímkékenjelölve van ugyanis, hogy az adott termék olyanbiogazdaságbantermelt alapanyagokból készült, melyek a lehető legkisebbökolábnyommalrendelkeznek. Ezeknél a daraboknál nem ritka az sem, hogy a vegyi anyagok is szinte teljesen kimaradtak a készítésnél, de az is jellemző, hogy hordás előtt azért érdemes kimosni őket.

kép:liveeco.co.za

Ezek a ruhadarabok nyilván nem a legolcsóbbak, de talán ez nem is akkora baj. Keresethez mérten sokan szeretnek olyan olcsó ruhadarabokat vásárolni, amiket egy, maximum két év után ki is lehet dobni, mivel „olcsó húsnak híg a leve”alapon. A ruhák terén éppen ezért nem csak az anyag kiválasztása miatt lehetünkkörnyezettudatosak, hanem azzal is, ha a minőséget választjuk. Ez korántsem jelenti azt, hogy csak a márkás termékek jöhetnek szóba, de azok a darabok, amik ésszerű keretek között nem megvalósítható árért találnak gazdára, valószínűleg nem tartanak majd sokáig.

Divatot követve

A ruhatár ezen kívül át is alakítható. Szó szerint, vagyis mi magunk is átalakíthatjuk azt. Ehhez nem is kell feltétlenül szabás-varrás tanfolyamra járni, hiszen ha már gombot tudunk varrni, akkor sokat tehetünk a ruhatár frissítéséért is.

Egy darabig ciki volt, most újra divatját éli a használt ruha. Egy – egy igazántrendidarab így hihetetlenül olcsón szerezhető be, ráadásulújrahasznosítva, vagyis garantáltan környezettudatosan.

Természetesen a vonalon elindulva mi is adományozhatunk ruhákat, takarókat, amikkel azökolábnyomunkatcsökkenthetjük. Legyen szó a vöröskeresztről, vagy más segítő szervezetről, esetleg állatmenhelyekről, a felajánlásainkat biztosan örömmel fogadják majd.

kép:factory45.co

Ha minden kötél szakad

Nagyanyáinkmég nem engedhették meg maguknak azt a fajta pazarlást, amit ma, mi igen. Ez azt is jelentette, hogy ha egy ruhadarab már nem volt javítható, és a divatosságát sem lehetett biztosítani, valamit az otthoni használata sem volt már megoldott, akkor lehetett belőle porrongy, játékzsák, párnahuzat, ajándékcsomagoló, vagy akár állatfekhely. A felhasználhatóságuk igen széles, nem is kell hozzá más,csak egy kis fantázia, tű cérna, és egy kis idő.

lead kép:remake.world

ökoklímaFölddivatruhaember