Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Öko divat, ami még olcsó is?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Akörnyezettudatossága divat világában is felütötte fejét, de lassan szerencsére agardróbokbanis megjelenik.

Ökoruhatár?

Igen, ma már ez is lehetséges. Acímkékenjelölve van ugyanis, hogy az adott termék olyanbiogazdaságbantermelt alapanyagokból készült, melyek a lehető legkisebbökolábnyommalrendelkeznek. Ezeknél a daraboknál nem ritka az sem, hogy a vegyi anyagok is szinte teljesen kimaradtak a készítésnél, de az is jellemző, hogy hordás előtt azért érdemes kimosni őket.

kép:liveeco.co.za

Ezek a ruhadarabok nyilván nem a legolcsóbbak, de talán ez nem is akkora baj. Keresethez mérten sokan szeretnek olyan olcsó ruhadarabokat vásárolni, amiket egy, maximum két év után ki is lehet dobni, mivel „olcsó húsnak híg a leve”alapon. A ruhák terén éppen ezért nem csak az anyag kiválasztása miatt lehetünkkörnyezettudatosak, hanem azzal is, ha a minőséget választjuk. Ez korántsem jelenti azt, hogy csak a márkás termékek jöhetnek szóba, de azok a darabok, amik ésszerű keretek között nem megvalósítható árért találnak gazdára, valószínűleg nem tartanak majd sokáig.

Divatot követve

A ruhatár ezen kívül át is alakítható. Szó szerint, vagyis mi magunk is átalakíthatjuk azt. Ehhez nem is kell feltétlenül szabás-varrás tanfolyamra járni, hiszen ha már gombot tudunk varrni, akkor sokat tehetünk a ruhatár frissítéséért is.

Egy darabig ciki volt, most újra divatját éli a használt ruha. Egy – egy igazántrendidarab így hihetetlenül olcsón szerezhető be, ráadásulújrahasznosítva, vagyis garantáltan környezettudatosan.

Természetesen a vonalon elindulva mi is adományozhatunk ruhákat, takarókat, amikkel azökolábnyomunkatcsökkenthetjük. Legyen szó a vöröskeresztről, vagy más segítő szervezetről, esetleg állatmenhelyekről, a felajánlásainkat biztosan örömmel fogadják majd.

kép:factory45.co

Ha minden kötél szakad

Nagyanyáinkmég nem engedhették meg maguknak azt a fajta pazarlást, amit ma, mi igen. Ez azt is jelentette, hogy ha egy ruhadarab már nem volt javítható, és a divatosságát sem lehetett biztosítani, valamit az otthoni használata sem volt már megoldott, akkor lehetett belőle porrongy, játékzsák, párnahuzat, ajándékcsomagoló, vagy akár állatfekhely. A felhasználhatóságuk igen széles, nem is kell hozzá más,csak egy kis fantázia, tű cérna, és egy kis idő.

lead kép:remake.world